حمله به نوید محمدزاده به خاطر نخواندن سرود «ای ایران» و واکنش عجیب آیسان اسلامی + ویدئو

حمله به نوید محمدزاده به خاطر نخواندن سرود «ای ایران» و واکنش عجیب آیسان اسلامی + ویدئو

آرایش جدید مسها حجازی خبرساز شد؛ شیرین تایسان با موهای رنگی!

آرایش جدید مسها حجازی خبرساز شد؛ شیرین تایسان با موهای رنگی!

فخرفروشی جورجینا به زبان عربی: چشم حسود‌ بترکه!

فخرفروشی جورجینا به زبان عربی: چشم حسود‌ بترکه!

عکس | دیدار احمدرضا عابدزاده با پیمان معادی، بهران رادان و بهرام افشاری در آمریکا

عکس | دیدار احمدرضا عابدزاده با پیمان معادی، بهران رادان و بهرام افشاری در آمریکا

عکس | حلقه خبرساز ستاره پسیانی؛ ازدواج او با پاشا رستمی تائید شد؟

عکس | حلقه خبرساز ستاره پسیانی؛ ازدواج او با پاشا رستمی تائید شد؟

عکس | تونل زمان گوگوش و لیلا فروهر در سال ۱۳۴۵

عکس | تونل زمان گوگوش و لیلا فروهر در سال ۱۳۴۵

عکس‌های جدید سارا و نیکا از پشت صحنه سریال پایتخت؛ ارسطو، بهتاش و رحمان و رحیم

عکس‌های جدید سارا و نیکا از پشت صحنه سریال پایتخت؛ ارسطو، بهتاش و رحمان و رحیم

عکس |‌  چهره متفاوت شیرین «تاسیان»

عکس |‌ چهره متفاوت شیرین «تاسیان»

کد خبر: ۶۳۰۴
۰۹:۱۷
۲۵ فروردين ۱۴۰۴
۰۹:۱۷
۲۵ فروردين ۱۴۰۴
کد خبر: ۶۳۰۴

ماریو بارگاس یوسا، نویسنده سرشناس برنده نوبل ادبیات درگذشت + بیوگرافی

ماریو بارگاس یوسا، نویسنده سرشناس برنده نوبل ادبیات درگذشت + بیوگرافی
در سال ۱۹۹۰، ماریو بارگاس یوسا نامزد ریاست‌جمهوری پرو شد؛ کشوری که در آن زمان گرفتار شورش‌های چریکی مائوئیستی و بحران اقتصادی شدید ناشی از تورم بود.

راستان | ماریو بارگاس یوسا، نویسنده پرویی برنده جایزه نوبل ادبیات در سال ۲۰۱۰، روز یکشنبه در سن ۸۹ سالگی در پایتخت این کشور، لیما، درگذشت.

او از بزرگ‌ترین نویسندگان مشهور آمریکای لاتین بوده است.

پسر او، آلوارو بارگاس یوسا، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که او در کنار خانواده‌اش و «در آرامش» چشم از جهان فرو بست.

بسیاری از آثار آقای یوسا به فارسی برگردانده شده است از جمله گفت‌وگو در کاتدرال، سال‌های سگی، سوربز، دوئل و زن وسطی و زمان قهرمان بود.

ابتدا نویسنده‌ای چپ‌گرا بود که از کمونیسم حمایت می‌کرد و طرفدار انقلاب کوبا بود. اما بعدها منتقد سرسخت رهبران چپ و به اعتقاد خودش دیکتاتور آمریکای لاتین شد.


یکی از داستان‌های معروف پیرامون زندگی او درگیری با گابریل گارسیا مارکز، دوست قدیمی، و مشتی است که به او زده است.

ماریو بارگاس یوسا، نویسنده سرشناس برنده نوبل ادبیات درگذشت + بیوگرافییوسا در سال ۲۰۱۰ برنده جایزه نوبل ادبیات شد

وقتی «زمان قهرمان» را سوزاندند

فرزندان او، آلوارو، گونسالو و مورگانا گفته‌اند او با آرامش کامل در میان خانواده درگذشته است. در نامه آنها آمده پدرشان سوزانده خواهد شد و هیچ مراسم عمومی برای او برگزار نمی‌شود.

آن‌ها افزوده‌اند: «درگذشت او برای خانواده، دوستان و خوانندگانش در سراسر جهان غم‌انگیز خواهد بود، اما امیدواریم همان‌طور که ما آرامش می‌یابیم، آن‌ها نیز در این حقیقت آرامش یابند که او زندگی‌ای طولانی، پرفراز و نشیب و پربار داشت و آثاری از خود به جا گذاشت که از عمر او فراتر خواهند رفت.»

بارگاس یوسا که رمان‌نویس و مقاله‌نویسی پرکار و برنده جوایز متعدد بود، سرانجام در سال ۲۰۱۰ جایزه نوبل ادبیات را دریافت کرد؛ جایزه‌ای که سال‌ها نامزد آن بود.

نخستین مجموعه داستان‌های خود با عنوان توله‌ها و داستان‌های دیگر را در سال ۱۹۵۹ منتشر کرد، اما در سال ۱۹۶۳ با رمان درخشان و جنجالی زمان قهرمان به شهرت رسید؛ اثری که از تجربیاتش در یک آکادمی نظامی در پرو الهام گرفته بود و خشم ارتش این کشور را برانگیخت. مقام‌های نظامی هزار نسخه از این کتاب را سوزاندند و برخی ژنرال‌ها آن را اثری دروغین خواندند و یوسا را به کمونیست بودن متهم کردند.

همین اثر و رمان‌های بعدی‌، مانند گفت‌وگو در کاتدرال در سال ۱۹۶۹، به‌سرعت ماریو بارگاس یوسا را به عنوان یکی از پیشگامان موج نوی ادبیات آمریکای لاتین در دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ مطرح کرد؛ جنبشی که نویسندگانی چون گابریل گارسیا مارکز و کارلوس فوئنتس نیز از چهره‌های برجسته‌اش بودند.

ماریو بارگاس یوسا، نویسنده سرشناس برنده نوبل ادبیات درگذشت + بیوگرافی

پدر مرده‌اش زنده شد

خورخه ماریو پدرو بارگاس یوسا در ۲۸ مارس ۱۹۳۶ در شهر جنوبی آرکیپا در پرو، در دامنه کوه آتشفشانی میستی و در ارتفاعات رشته‌کوه آند، به دنیا آمد.

پدرش، ارنستو بارگاس مالدونادو، پیش از تولد او خانواده را ترک کرده بود. مادرش، دورا یوسا اورتا، برای جلوگیری از رسوایی، فرزندش را به بولیوی برد؛ جایی که پدربزرگش به عنوان دیپلمات در کنسولگری پرو در شهر کوچابامبا خدمت می‌کرد.

بارگاس یوسا دوران کودکی‌اش را «تا حدی پرآشوب» به یاد می‌آورد؛ دوران‌ کودکی‌ای پر از ناز و نعمت، در خانه‌ای بزرگ با خدمتکارانی که او و خواسته‌هایش را برآورده می‌کردند.

او تا ده‌سالگی، زمانی که خانواده‌اش به شهر ساحلی پیورا در پرو نقل مکان کرد، نمی‌دانست پدرش زنده است. پس از آن، والدینش آشتی کردند و خانواده به پایتخت کشور پرو، لیما، نقل مکان کرد.

بارگاس یوسا پدرش را مردی سختگیر توصیف می‌کرد که علاقه‌ پسرش به ژول ورن و سرودن شعر را راهی حتمی به سوی فقر می‌دانست و نگران «مردانگی» او بود، چرا که اعتقاد داشت «شاعرها همیشه همجنس‌گرا هستند.»

شروع با خبرنگاری حوادث

بارگاس یوسا نویسندگی را از نوجوانی آغاز کرد و در ۱۵ سالگی به عنوان خبرنگار پاره‌وقت حوادث برای روزنامه لاکرونیکا فعالیت داشت.

در وب‌سایت شخصی او نوشته شده از دیگر شغل‌هایی که در طول زندگی‌اش داشته، بازبینی نام‌های سنگ‌قبرها در قبرستانی در پرو، تدریس در مدرسه زبان برلیتز در پاریس و همکاری کوتاه‌مدت با بخش اسپانیایی خبرگزاری فرانس‌پرس در پاریس بوده است.

او همکاری با مطبوعات را قطع نکرد، به‌ویژه در ستونی سیاسی با عنوان «سنگ محک» که دو بار در ماه منتشر می‌شد و در چند روزنامه به چاپ می‌رسید.

بارگاس یوسا به تدریج به مدافع سرسخت آزادی‌های فردی و اقتصادی بدل شد و از گذشته‌اش با ایدئولوژی‌های نزدیک به کمونیسم، فاصله گرفت. او همواره رهبران چپ‌گرای آمریکای لاتین را که دیکتاتور می‌دانست، شماتت می‌کرد.

گرچه در ابتدا از انقلاب کوبا به رهبری فیدل کاسترو حمایت می‌کرد، اما بعدها از آن ناامید شد و حکومت کاسترو در کوبا را محکوم کرد. در سال ۱۹۸۰ اعلام کرد که دیگر سوسیالیسم را راه‌حلی برای کشورهای در حال توسعه نمی‌داند.

در حادثه‌ای مشهور در مکزیکوسیتی در سال ۱۹۷۶، بارگاس یوسا به گابریل گارسیا مارکز، نویسنده برنده نوبل و دوست سابقش، مشت زد. او بعدها مارکز را به طعنه «محبوب کاسترو» خواند. دلیل این درگیری هرگز به طور رسمی مشخص نشد، چرا که هیچ‌یک از دو نویسنده حاضر نشدند علنی درباره آن صحبت کنند و مشخص نبود که موضوع سیاسی بوده یا شخصی.

با چرخش تدریجی گرایش‌های سیاسی‌اش به سمت محافظه‌کاری بازار آزاد، بارگاس یوسا حمایت بسیاری از هم‌نسلان ادبی‌اش در آمریکای لاتین را از دست داد و حتی از سوی تحسین‌کنندگان آثارش نیز مورد انتقاد قرار گرفت.

ماریو بارگاس یوسا، نویسنده سرشناس برنده نوبل ادبیات درگذشت + بیوگرافیگابریل گارسیا مارکز نویسنده بزرگ کلمبیایی و یوسا 

«وطن بیماری لاعلاج است»


او وارد دانشگاه سن مارکوس پرو شد تا در رشته‌های ادبیات و حقوق تحصیل کند؛ «اولی را از روی علاقه و دومی را برای رضایت خانواده‌ام که، نه بی‌دلیل، معتقد بودند نویسنده‌ها معمولا از گرسنگی می‌میرند.»

پس از دریافت مدرک ادبیات در سال ۱۹۵۸، در حالی که پایان‌نامه حقوقش را هرگز ارائه نکرد، بورسیه‌ای دریافت کرد تا دکترای خود را در مادرید ادامه دهد.

اگرچه بارگاس یوسا بخش بزرگی از الهام ادبی خود را از سرزمین مادری‌اش می‌گرفت، اما ترجیح می‌داد در خارج از کشور زندگی کند. او هر سال بخشی از زمان خود را در شهرهایی مثل مادرید، نیویورک و پاریس می‌گذراند.

رمان‌های اولیه او دنیایی از پرو را ترسیم می‌کردند که در آن غرور و خشونت نظامی، زوال اشرافیت، و زندگی سرخ‌پوستان آمازون در شرایطی شبیه به دوران حجر، در کنار زشتی‌ها و آشفتگی‌های شهرنشینی قرن بیستمی وجود داشت.

بارگاس یوسا در سال ۱۹۸۳ نوشت: «پرو نوعی بیماری لاعلاج است و رابطه من با آن شدید، خشن و آکنده از شور و اشتیاق است.»

پس از ۱۶ سال زندگی در اروپا، در سال ۱۹۷۴ به پرو بازگشت؛ کشوری که در آن زمان تحت سلطه دیکتاتوری نظامی چپ‌گرا بود. او گفته بود: «فهمیدم که دارم ارتباطم را با واقعیت کشورم، و مهم‌تر از آن، با زبانش از دست می‌دهم و این برای یک نویسنده می‌تواند مرگبار باشد.»

از خبرنگاری تا نامزدی ریاست‌جمهوری

در سال ۱۹۹۰، ماریو بارگاس یوسا نامزد ریاست‌جمهوری پرو شد؛ کشوری که در آن زمان گرفتار شورش‌های چریکی مائوئیستی و بحران اقتصادی شدید ناشی از تورم بود.

اما او شکست خورد؛ آن‌هم در برابر آلبرتو فوجیموری، رئیس دانشگاهی گمنام که توانست بسیاری از بحران‌های سیاسی و اقتصادی را مهار کند، اما در این مسیر به رهبری «فاسد و مستبد» بدل شد.

گی‌یرمو کابررا اینفانته، نویسنده کوبایی و دوست دیرینه بارگاس یوسا، بعدها اعتراف کرد که در دل امیدوار بود بارگاس یوسا رئیس‌جمهور نشود. او گفت: «سود نامشخصی که نصیب پرو می‌شد، برای ادبیات یک زیان قطعی بود. ادبیات جاودانه است، اما سیاست فقط تاریخ است.»

بارگاس یوسا همچنین از استعداد ادبی‌اش برای نوشتن چند رمان موفق با محوریت شخصیت‌های واقعی بهره برد؛ از جمله پل‌ گوگن، نقاش فرانسوی و مادربزرگش فلورا تریستان، در رمان راهی به سوی بهشت، و سر راجر کیسمنت، ملی‌گرای ایرلندی و دیپلمات قرن نوزدهم در رمان رویای سلتی.

آخرین رمان منتشرشده او روزگار سخت بود که در سال ۲۰۱۹ منتشر شده و به کودتای ۱۹۵۴ در گواتمالا می‌پردازد؛ کودتایی که با حمایت ایالات متحده علیه دولت دموکراتیک آن کشور انجام شد.

خواندنی‌ها
  • جدیدترین‌ها
  • پربیننده‌ها
  • پربحث‌ها
حمله به نوید محمدزاده به خاطر نخواندن سرود «ای ایران» و واکنش عجیب آیسان اسلامی + ویدئو  عکس‌های جالب و دیدنی از بچگی بازیگران سریال پایتخت آرایش جدید مسها حجازی خبرساز شد؛ شیرین تایسان با موهای رنگی! تصاویری کمتر دیده شده از قزوین در ۹۰ سال پیش عکسی دیده نشده از کلاس سنتور ابوالحسن صَبا پشت صحنه سکانس جنجالی بهتاش، ارسطو و نقی در حمله خرس ناخواسته لو رفت! فخرفروشی جورجینا به زبان عربی: چشم حسود‌ بترکه! از کلوس تا دمبل؛ گران‌ترین سبزی‌های بهاری در ایران و خوشمزه‌ترین غذا‌هایی که با آنها می‌توان پخت کوکو؛ تصاویری از گربه‌ای که با استایلش فضای مجازی را ترکاند! همسرکشی و خودکشی هولناک در بندرعباس؛‌ قاتل با رژلب روی آینه نوشت: زنم خیانت کرد او را کشتم! + توضیحات پلیس و تکذیب یک شایعه مهم + عکس عکس | دیدار احمدرضا عابدزاده با پیمان معادی، بهران رادان و بهرام افشاری در آمریکا ماجرای کاظم غریب آبادی و خودکار طلا در مذاکرات عمان چیست؟ + بیوگرافی  خرس قسمت ۲۰ پایتخت ۷ واقعی بود؟! عکس | حلقه خبرساز ستاره پسیانی؛ ازدواج او با پاشا رستمی تائید شد؟ عکس | تونل زمان گوگوش و لیلا فروهر در سال ۱۳۴۵ ویدئو |‌ غش کردن رحمت از ترس حمله خرس و واکنش دیدنی نقی! ویدئوی دلخراش از زنده زنده کباب کردن خرچنگ در جنوب ایران ویدئو | هومن حاجی‌ عبداللهی: با خشایار الوند خداحافظی نکردم؛ فردایش فوت شد عکسی خبرساز از گوشی گرانقیمت عباس عراقچی ویدئو | اجرای آهنگ مشهور هایده توسط محمد علیزاده در «صداتو»
پخش صحنه مستهجن و ۱۸+ در شبکه تماشای تلویزیون! حضور مشکوک «سهیل مقدم» بازیگر نقش «ارشاد» در پایتخت ۷؛ نگاهی به پیشینه هنری آقازاده پایتخت عکس | تونل زمان؛ «تاج‌السلطنه»، دختر ناصرالدین شاه در روز نامزدی‌اش در ۱۰ سالگی؛ سال ۱۲۷۲ عکس |‌ تونل زمان؛ عکس‌های دیدنی و نوستالژیک از سیزده به‌در دهه ۵۰ و ۶۰ و ۸۰ عکس‌های جدید سارا و نیکا از پشت صحنه سریال پایتخت؛ ارسطو، بهتاش و رحمان و رحیم بیوگرافی لیلی بازرگان؛ همسر شاهین نجفی از او جدا شد + تصاویر بیوگرافی دلارام زارعی نامزد بهتاش در سریال پایتخت ۷ | شغل اصلی دلارام زارعی چیست + فیلم و عکس عکسی از مهدیار کلایی (سالار معمولی) و امیر جعفری در پشت صحنه سریال پایتخت ۷ بیوگرافی تهمینه رجبوا؛ بازیگر تاجیکی نقش «چمن» خواهر داماد نقی معمولی در سریال پایتخت ۷ + تصاویر شخصی عکس | سیزده‌بدر آناهیتا درگاهی، خواهران فرجاد در سفر و دلبری الهه حصاری عکس | با همسر اول و دوم امیرحسین مدرس آشنا شوید + بیوگرافی عکس | تونل زمان؛ بیوگرافی ایرن زازیانس؛ ستاره بزرگ سینما که آرایشگر شد عکس | تونل زمان؛ «فرح» ۲۰ ساله با لباس «روم باستان» در مهمانی سال نو در فرانسه عکس | تونل زمان؛ سفر در زمان؛ «ثریا در کنار پدر ایرانی و مادر آلمانی‌اش»؛ اواسط دهه ۲۰ قیمت شهاب سنگی که به خانه نقی در سریال پایتخت خورد چقدر است؟ و کجای ایران بیشترین شهاب سنگ را دارد؟ ویدئو | تعجب ارسوط از شنیدن اسم کلثوم اکبری؛ کلثوم اکبری کیست و چرا ارسطو از او ترسید؟ عکس | تونل زمان؛ شوکت ملک جهانبانی؛ زن قجری که در دوره پهلوی به نفوذ و قدرت رسید عکس | تونل زمان؛ ژست خاص «گلین خانم، اولین همسر عقدی ناصرالدین‌شاه»؛ دهه ۱۲۵۰ ویدئو | قد و وزن «فهیمه» سریال پایتخت چقدر است و چرا سوژه پایتخت ۷ شده است؟ فصل بهار و غذا با گیاه توله؛ طرز تهیه حمیس توله که غذای محلی و خوشمزه خوزستان است
پخش صحنه مستهجن و ۱۸+ در شبکه تماشای تلویزیون! حضور مشکوک «سهیل مقدم» بازیگر نقش «ارشاد» در پایتخت ۷؛ نگاهی به پیشینه هنری آقازاده پایتخت عکس‌های جدید سارا و نیکا از پشت صحنه سریال پایتخت؛ ارسطو، بهتاش و رحمان و رحیم عکس |‌ تونل زمان؛ عکس‌های دیدنی و نوستالژیک از سیزده به‌در دهه ۵۰ و ۶۰ و ۸۰ بیوگرافی دلارام زارعی نامزد بهتاش در سریال پایتخت ۷ | شغل اصلی دلارام زارعی چیست + فیلم و عکس مردی زنش را کشت و بالای سر جنازه ناهار خورد! ویدئو | اشک و پشیمانی اشکان خطیبی به خاطر رفتنش از ایران عکسی از مهدیار کلایی (سالار معمولی) و امیر جعفری در پشت صحنه سریال پایتخت ۷ قیمت شهاب سنگی که به خانه نقی در سریال پایتخت خورد چقدر است؟ و کجای ایران بیشترین شهاب سنگ را دارد؟ عکس | تونل زمان؛ ژست خاص «گلین خانم، اولین همسر عقدی ناصرالدین‌شاه»؛ دهه ۱۲۵۰ فیلمی عجیب از مقابله پلیس چین با یک قمه‌کش! بهرام افشاری از امشب به جمع بازیگران پایتخت می‌پیوندد ویدئو | توصیف عجیب دختر پیمان قاسمخانی درباره پدرش عکس | این مرد را می‌شناسید؟ او به ۳۰ زن تهرانی تجاوز کرده است
پرطرفدارها
حمله به نوید محمدزاده به خاطر نخواندن سرود «ای ایران» و واکنش عجیب آیسان اسلامی + ویدئو  عکس‌های جالب و دیدنی از بچگی بازیگران سریال پایتخت آرایش جدید مسها حجازی خبرساز شد؛ شیرین تایسان با موهای رنگی! تصاویری کمتر دیده شده از قزوین در ۹۰ سال پیش عکسی دیده نشده از کلاس سنتور ابوالحسن صَبا پشت صحنه سکانس جنجالی بهتاش، ارسطو و نقی در حمله خرس ناخواسته لو رفت! فخرفروشی جورجینا به زبان عربی: چشم حسود‌ بترکه! از کلوس تا دمبل؛ گران‌ترین سبزی‌های بهاری در ایران و خوشمزه‌ترین غذا‌هایی که با آنها می‌توان پخت کوکو؛ تصاویری از گربه‌ای که با استایلش فضای مجازی را ترکاند! همسرکشی و خودکشی هولناک در بندرعباس؛‌ قاتل با رژلب روی آینه نوشت: زنم خیانت کرد او را کشتم! + توضیحات پلیس و تکذیب یک شایعه مهم + عکس عکس | دیدار احمدرضا عابدزاده با پیمان معادی، بهران رادان و بهرام افشاری در آمریکا ماجرای کاظم غریب آبادی و خودکار طلا در مذاکرات عمان چیست؟ + بیوگرافی  خرس قسمت ۲۰ پایتخت ۷ واقعی بود؟! عکس | حلقه خبرساز ستاره پسیانی؛ ازدواج او با پاشا رستمی تائید شد؟ عکس | تونل زمان گوگوش و لیلا فروهر در سال ۱۳۴۵ ویدئو |‌ غش کردن رحمت از ترس حمله خرس و واکنش دیدنی نقی! ویدئوی دلخراش از زنده زنده کباب کردن خرچنگ در جنوب ایران ویدئو | هومن حاجی‌ عبداللهی: با خشایار الوند خداحافظی نکردم؛ فردایش فوت شد عکسی خبرساز از گوشی گرانقیمت عباس عراقچی ویدئو | اجرای آهنگ مشهور هایده توسط محمد علیزاده در «صداتو»