
راستان | احسان امانی با بازی درخشان خود در سریال جنجالی وحشی به کارگردانی هومن سیدی، بار دیگر توجهها را به سمت خود جلب کرد. او که اغلب با نقشهای منفی و تیپهای خاص در ذهن مخاطبان ثبت شده، در این مجموعه نمایش خانگی با ایفای نقشی متفاوت، تصویری تازه از توانمندیهای بازیگریاش ارائه داد.
تولد و تحصیلات
احسان امانی متولد ۲۲ مرداد ۱۳۲۷ در تهران است. او فارغالتحصیل رشته مهندسی برق در مقطع کارشناسی از کشور آلمان است.
سالها در فضای مهندسی و تبلیغات فعالیت داشت و حتی پیش از ورود به بازیگری، در زمینه تیزرسازی و تبلیغات تلویزیونی کار میکرد. این شغل واسطهای شد تا با چهرههای سینمایی آشنا شود و بهمرور وارد دنیای تصویر شود.
او در مصاحبههایش بارها عنوان کرده که بازیگریاش نتیجه اعتماد دوستانش در سینما بوده که به او فرصت بازیگری دادهاند.
شروع جدی فعالیت احسان امانی در عرصه بازیگری به سال ۱۳۸۱ بازمیگردد؛ زمانی که در فیلم آبادان به کارگردانی مانی حقیقی نقشآفرینی کرد. هرچند این فیلم هرگز رنگ پرده سینما را ندید، اما تجربهای سرنوشتساز در مسیر حرفهای او بود. امانی در این پروژه در کنار چهرههای شناختهشدهای چون فاطمه معتمدآریا، جمشید مشایخی و هدیه تهرانی قرار گرفت؛ همکاریای که نگاه بسیاری از کارگردانان را نسبت به استعداد و تواناییهای او تغییر داد. چهرهای جدی، بیان منحصربهفرد در ادای دیالوگها و توانایی بالا در ایفای نقشهای دشوار، موجب شد تا خیلی زود بهعنوان بازیگری با سبک خاص خود شناخته شود.
پس از تجربه نخست، احسان امانی به سرعت در پروژههای سینمایی مختلف حضور پیدا کرد. او با کارگردانان متعددی همکاری کرد؛ از ایرج کریمی در فیلم باغهای کندلوس گرفته تا محمدمهدی عسگرپور در اقلیما، و از مجید توکلی در متولد ۶۵ تا ابراهیم حاتمیکیا در بادیگارد.
یکی از نقشهای جنجالی او، در فیلم سینمایی دیدن این فیلم جرم است بود؛ فیلمی به کارگردانی رضا زهتابچیان که به واسطهی محتوای سیاسیاش، سر و صدای زیادی به پا کرد.
ورود احسان امانی به قاب تلویزیون از سال ۱۳۸۹ با سریال یک نفر دیگر آغاز شد. وی در ادامه در آثاری، چون ماه و پلنگ به کارگردانی احمد امینی، ذهن زیبا به کارگردانی سیدمحمدرضا خردمندان و بینشان به کارگردانی راما قویدل ایفای نقش کرد.
در ادامه برخی از مهمترین آثار تلویزیونی که امانی در آنها ایفای نقش کرده بررسی میکنیم.
یکی از نقشهای ماندگار او، در سریال گاهی به پشت سر نگاه کن بود که در ماه رمضان سال ۱۳۹۴ از تلویزیون پخش شد. امانی در کنار بازیگرانی، چون امین تارخ، بهاره کیانافشار، هدایت هاشمی و الیکا عبدالرزاقی، در نقش «تمدن» ظاهر شد و با بازی پرکشش خود، توجه بسیاری را جلب کرد.
سال ۱۳۹۷ سالی درخشان برای احسان امانی بود. او در سریال لحظه گرگ و میش ساخته همایون اسعدیان، در نقشی منفی، اما تأثیرگذار به نام «روشن» ظاهر شد. حضور امانی در کنار چهرههایی، چون فاطمه گودرزی، علیرضا کمالی و حسام محمودی، در این سریال اهمیت ویژهای داشت.
در همان سال، او با بازی در سریال تاریخی بانوی عمارت ساخته عزیزالله حمیدنژاد، در نقش «بکتاش»، عضو یک گروه مخفی مشروطهخواه، بار دیگر تواناییاش را در نقشهای تاریخی به نمایش گذاشت. همکاری با بازیگرانی، چون حسام منظور، پانتهآ پناهیها و غزل شاکری در این سریال پرمخاطب، جایگاهش را در بین بازیگران افزایش داد.
در سال ۱۴۰۳، احسان امانی در سریال پربیننده سوجان نقش «هوشنگ چایفروش» را بازی کرد. این اثر که با طبیعت زیبای شمال و ماجراهای خانوادگی گره خورده بود، او را در جمعی از بازیگران نامآشنا، چون ثریا قاسمی، بهادر زمانی و سیما تیرانداز قرار داد.
این بازیگر در سریالهای شبکهی نمایش خانگی نیز حضوری فعال داشته است. حضور او در نقش «منوچهر مردانی» در سریال پوست شیر با استقبال بسیاری از مخاطبان روبرو شد،
او همچنین در سریالهای قورباغه به کارگردانی هومن سیدی، آقازاده به کارگردانی بهرنگ توفیقی و دراکولا به کارگردانی مهران مدیری بازی کرده است. آخرین حضور او در یک سریال شبکه نمایش خانگی مربوط به سریال وحشی است.
امانی تجربهی کارگردانی مستند کوتاه تهران من در سال ۱۳۸۵ را نیز در کارنامهی هنری خود دارد. او این مستند را در آغاز مسیر بازیگری خود ساخت که در آن زمان مورد توجه اهالی رسانه و مخاطبان قرار گرفته بود.
احسان امانی سالها است که ازدواج کرده و دو فرزند به نامهای مروارید و امان دارد. او در گفتوگوهایش بارها تأکید کرده که خانوادهاش بزرگترین پشتوانهی روحیاش در مسیر بازیگری بودهاند. عکسهایی از پسرش در فضای مجازی منتشر شده که شباهت زیادی به پدرش دارد.
سینما
لارو (۱۳۹۹)
حکم تجدیدنظر (۱۳۹۸)
دیدن این فیلم جرم است! (۱۳۹۷)
عطر داغ (۱۳۹۶)
در وجه حامل (۱۳۹۶)
پدیده (فیلم) (۱۳۹۵)
خفهگی (۱۳۹۵)
شماره ۱۷ سهیلا (۱۳۹۵)
متولد ۶۵ (۱۳۹۵)
ماحی (۱۳۹۴)
بادیگارد (۱۳۹۴)
گس (۱۳۹۱)
پله آخر (۱۳۹۰)
اقلیما (۱۳۸۵)
چند روز بعد (۱۳۸۵)
باغهای کندلوس (۱۳۸۳)
طلای سرخ (۱۳۸۲)
آبادان (۱۳۸۱)
تلویزیون
ذهن زیبا (۱۴۰۳)
سوجان (۱۴۰۳)
محرمانه (۱۴۰۲)
تمام رخ (۱۴۰۱)
بی نشان (۱۴۰۱)
بچه مهندس ۳ (۱۳۹۹)
بوی باران (۱۳۹۸)
آچمز (۱۳۹۸)
لحظهٔ گرگ و میش (۱۳۹۷)
تاریکی شب، روشنایی روز (۱۳۹۷)
بانوی عمارت (۱۳۹۷)
نفس (۱۳۹۶)
ماه و پلنگ (۱۳۹۵)
چرخ فلک (۱۳۹۴)
راه شیری (۱۳۹۳)
دنیای بهتر (۱۳۹۰)
یک نفر دیگر (۱۳۸۹)
نمایش خانگی
وحشی (۱۴۰۳)
پوست شیر (۱۴۰۱)
دراکولا (۱۳۹۹-۱۴۰۰)
آقازاده (۱۳۹۹)
قورباغه (۱۳۹۹)
کارگردانی
تهران من (مستند کوتاه، ۱۳۸۵)
عزیز مهری، بازیگر نقش مادر جواد عزتی در سریال «وحشی»:...
احسان امانی متولد ۲۲ مرداد ۱۳۲۷ در تهران است. او فارغالتحصیل...
آیاکو کوبایاشی (بازیگر نقش اوشین) مهمان برنامهی ۱۰۰۱...
گلشیفته فراهانی در اولین اکران فیلم الفا در جشنواره...