چطور بفهمیم کودکمان اوتیسم دارد؟ فرقی ندارد اوتیسم خفیف باشد یا شدید، این اختلال باید از زمان نوزادی و کودکی تشخیص داده شود و هرچه سریعتر بهبود و درمان شروع شود.
راستان| همانطور که کودکان رشد میکنند، شما بیشتر متوجه رفتارهای آنها میشوید. برای برخی از والدین این نکته خیلی مهم است که آیا فرزندشان ناهنجاریای از خود نشان میدهد یا نه. اوتیسم یک مثال کامل از ناهنجاری رفتاری است، چراکه کودکان اغلب علائم مرتبط با ارتباطات اجتماعی را نشان میدهند.
+ رفتار با کودکان اوتیسمی باید چگونه باشد؟
دغدغه بسیاری از مادران و پدران این است: «از کجا بفهمم بچمون اوتیسم دارد؟» با توجه به اینکه از هر ۵۴ کودک ۱ کودک مبتلا به اختلال طیف اوتیسم (ASD) تشخیص داده میشود، مهم است که علائم هشداردهنده را در اسرع وقت شناسایی کنید.
با انجام این کار، کودکتان میتواند از مداخله زودهنگام بهرهمند شود. چه اوتیسم در خانواده شما وجود داشته باشد و چه شما نگران الگوهای رفتاری فرزندتان هستید، در اینجا نحوه تشخیص اوتیسم در فرزندتان آورده شده است.
در حین بررسی علل اوتیسم، محققان بر این باورند که اکثریت قریب به اتفاق موارد مربوط به ژنتیک است و این خطر زمانی که فرزندان از والدینی با سنی بالاتر به دنیا میآیند بیشتر است.
با این حال، تحقیقات نشان میدهد که میزان اوتیسم در دهههای اخیر افزایش یافته است. اگرچه دانشمندان مطمئن نیستند که چرا، متغیرهای محیطی در این امر نقش دارند و به طور بالقوه باعث عملکرد و توسعه ژن معیوب میشوند.
اگرچه علت دقیق اوتیسم مشخص نیست، و ترکیبی از متغیرها ممکن است عامل این بیماری باشد، اما نشانههایی از اوتیسم وجود دارد.
این علائم عموماً با اختلالات اجتماعی و مشکلات ارتباطی و همچنین رفتارهای تکراری و نشانه همراه است.
علائم هشدار دهنده اینکه از کجا بفهمیم بچه اوتیسم دارد، معمولاً در موارد زیر دستهبندی میشوند:
برخی از رایجترین علائم در همه انواع اوتیسم، مهارتهای اجتماعی هستند. اگر فرزند شما ترجیح میدهد به تنهایی بازی کند، تا ۱۲ ماهگی به نامش واکنشی نشان نمیدهد و علایق مشترکی با دیگران ندارد؛ اینها برخی از علائم هشدار دهنده بالقوه هستند.
تقریباً ۴۰ درصد از کودکان مبتلا به اوتیسم اصلا صحبت نمیکنند. اگر کودک شما مبتلا به اوتیسم است، ممکن است صحبتش را به تعویق بیاندازد، از حرکات کم یا اصلا استفاده نکرده باشد، کلمات یا عبارات را تکرار کند و به سوالات پاسخهای نامربوط بدهد.
داشتن حرکات تکراری، در کودکان مبتلا به اوتیسم رایج هستند، مانند تکان دادن بدن به جلو و عقب. این رفتارها برای او آرامبخش هستند. اگر فرزند شما از تغییرات جزئی بسیار ناراحت میشود، از روالهای سخت (و گاهی غیرعادی) پیروی کند، علایق وسواس گونه داشته و بسیار منظم باشد، اینها همگی خط قرمزهای رایج هستند.
اگر نگران فرزندتان هستید، در اینجا ۱۰ نشانه وجود دارد که باید به دنبال آن باشید تا بدانید آیا فرزندتان اوتیسم دارد یا خیر.
نکته مهمی در اینجا وجود دارد و آن اینکه هر کودکی منحصر به فرد است. اوتیسم یک اختلال پیچیده است و علائم آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. هر کودک بسته به هوش اندازهگیریشده، تعامل اجتماعی، ارتباط، رفتار، پاسخ حسی و مهارتهای حرکتی متفاوت خواهد بود.
به عنوان مثال باید دید که او از نظر رفتارهای تکراری (یعنی تکان دادن دست)، در مقیاس خفیف تا شدید در کجای طیف قرار میگیرند؟
به زمان بازی کودکتان توجه ویژهای داشته باشید. اگر کودک زیر دو سال علاقهای به نشان دادن یا به اشتراک گذاشتن اسباب بازیهایش ندارد یا ترجیح میدهد اسباببازیهای خود را به جای بازی با آنها ردیف کند، باید مورد ارزیابی قرار گیرد.
چهره کودکان اوتیسم به خصوص آنها که اوتیسم شدیدتری را تجربه میکنند برخی از نشانهها را میتواند داشته باشد: برخی از ویژگیهای مکرر صورت کودک مبتلا به اوتیسم، داشتن صورت فوقانی وسیع تر، صورت میانی کوتاهتر، چشمان بازتر، دهان بزرگتر و فیلتروم (Philtrum) است. «فیلتروم» یا «بوسهگاه» شیار خط میانی در لب فوقانی است که از بالای لب تا بینی ادامه پیدا میکند. منبع: NIH
اوتیسم از چند سالگی مشخص میشود؟ علائم اوتیسم اغلب بین ۱۲ تا ۲۴ ماهگی ظاهر میشود. از آنجا که مغز کودک در این سن هنوز در حال شکلگیری است، مداخله زودهنگام ضروری است. تحقیقات نشان میدهد که مداخله زودهنگام میتواند منجر به بهبود کیفیت زندگی در آینده، به ویژه از نظر تحصیلی و روابط شود. به همین دلیل است که درک علائم هشداردهنده کلیدی بسیار مهم است.
وقتی نوبت به فرآیند تشخیصی میرسد، جستوجوی نظر حرفهای مهم است. میانگین سن کودکان مبتلا به اوتیسم کمی بیشتر از چهار سال است. با این حال، «تشخیص زودهنگام» به سن دو سالگی نزدیکتر است.
در حالی که اکثر والدین نگران به اینترنت روی میآورند و عباراتی مانند «کودک دو ساله من به من نگاه نمیکند»، «کودک نوپای من صحبت نمیکند + اوتیسم»، «اوتیسم خفیف» و... را جستوجو میکنند، بهتر است از منابع معتبر به دنبال پاسخ باشید. اما اگر واقعاً نگران هستید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
به یاد داشته باشید، علائم ASD میتواند از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت باشد. به همین دلیل است که باید با یک پزشک متخصص یا متخصص اطفال دارای مجوز صحبت کنید و ممکن است چندین آزمایش برای تشخیص لازم باشد. َ
از آنجایی که این اختلال طیف گستردهای است، باید معیارهای مختلفی از جمله تاریخچه و الگوهای رفتاری کودک در نظر گرفته شود.
شروع زودهنگام درمانِ کودک مبتلا به اوتیسم بسیار مهم است، چراکه قدرت مداخله زودهنگام مبتنی بر انعطافپذیری مغز یا توانایی تغییر است. هر چه کودک مبتلا به اوتیسم زودتر درمان را دریافت کند، شانس بیشتری برای حفظ مهارتهای جدید و ماندگار دارد. به عنوان مثال، چگونگی اجتناب از عصبانیت.
اگر کودک شما مبتلا به اوتیسم است، زمان زیادی را با او بگذرانید. وظیفه شما این است که منطقه راحتی فرزندتان را درک کنید و سپس به آرامی او را تشویق کنید تا از آن خارج شود.
اگر فرزند شما بزرگتر است، نترسید. کسانی که دیرتر تشخیص داده میشوند، علائم خفیف تری دارند و برخی از کودکانی که بعد از ۵ سالگی تشخیص داده میشوند، هوش متوسط یا حتی بالاتر از حد متوسط دارند.
نکته اینجاست که هیچوقت برای مداخله دیر نیست.
منبع: Carmenbpingree
ویدئویی از مهرداد صدیقیان تحت فشار یک دختر در شبکه...
داماد چینی فیلم خیانت زنش را در تالار عروسی پخش کرد...
جواد خیابانی: بازیکنان تیم ملی می گویند سختی راه را...
باید بازیگران خوبی باشند، اما قرار نیست مقابل دوربینهای...