کد خبر: ۱۶۵
۱۲:۰۸
۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۰۸
۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۳
کد خبر: ۱۶۵

با درس نخواندن بچه‌ها چه کنیم؟

با درس نخواندن بچه‌ها چه کنیم؟
«باید مطمئن شویم که بی‌تفاوتی فرزندمان به درس‌ومشق ناشی از مشکلات زمینه‌ای مثل بیش‌فعالی، نقص توجه، تمرکز، افسردگی و اضطراب وجود نیست.»

راستان | به گفته یک متخصص روانشناسی کودک و نوجوان، پیگیری بیش از اندازه والدین برای درس‌خواندن فرزندشان نه‌تنها تأثیر مثبتی ندارد؛ بلکه باعث بی‌انگیزگی و افت تحصیلی در کودک و نوجوان می‌شود.

به‌عنوان والدینی که بهترین‌ها را برای فرزندان خود می‌خواهند، بی‌تفاوتی بچه‌ها نسبت به درس‌خواندن می‌تواند نگران‌کننده باشد. در چنین شرایطی والدین سعی می‌کنند با پافشاری و پیگیری‌های پی‌درپی فرزندشان را وادار به درس‌خواندن کرده و از نگرانی‌های خود بکاهند؛ اما به گفته دکتر آسیه اناری، متخصص روانشناسی کودک و نوجوان پیگیری بیش از اندازه والدین برای درس‌خواندن فرزندشان نه‌تنها تأثیر مثبتی ندارد؛ بلکه باعث بی‌انگیزگی در کودک و نوجوان می‌شود.

اناری دررابطه‌با درست یا غلط‌بودن پیگیری درس‌خواندن بچه‌ها توسط والدین گفت: «پیگیری والدین بستگی به سن فرزند دارد؛ اما به‌طورکلی، پیگیری باید به‌صورت نظارت باشد، نه دخالت. نظارت به این معنا که ما از دور روی کارها و درس‌های فرزندمان نظارت داشته باشیم.»

او ادامه داد: «نظارت والدین باید متناسب با نیازهای سنی فرزند باشد؛ مثلاً وقتی فرزند کوچک است یک مقداری پیگیری باید بیشتر باشد و هرچه فرزند بزرگ‌تر شد باید بر اساس نتایج ارزیابی ‌کنیم و کارها را به خود فرزندمان  بسپاریم.»

نائب رئیس هیئت‌مدیره انجمن روانشناسی بالینی کودک و نوجوان با تأکید بر اینکه ما نمی‌توانیم به‌عنوان والد بچه‌ها را رها کنیم، گفت: «در کنار اینکه ما نباید بچه‌ها را به حال خودشان رها کنیم و باید از دور بر آنها نظارت داشته باشیم، ولیکن اگر بیشتر از خودشان نگران باشیم و پیگیری کنیم، این مسئله انگیزه‌ را در بچه‌ها از بین خواهد برد و باعث می‌شود بچه‌ها درس را رها ‌کنند یا اصلاً آن را جدی نگیرند.»

پیگیری بیش از اندازه باعث افت تحصیلی فرزند می‌شود

اناری پیگیری بیش از اندازه را عاملی بر افت تحصیلی فرزند دانست و افزود: «والدین در اغلب موارد برای رفع نگرانی خود و پیشرفت تحصیلی فرزندشان پیگیر درس‌خواندن او هستند، غافل از اینکه با این کار باعث افت تحصیلی بچه‌ها می‌شوند.»

او تأکید کرد: «بچه‌ها با پیگیری زیاد نمی‌توانند انتظارات والدین خود را برآورده کنند؛ کمااینکه گاهی پیگیری‌ها آن‌قدر زیاد می‌شود که بچه انگیزه درونی‌اش را از دست می‌دهد و فکر می‌کند  که کسی دیگر به‌جای او نگران درس و زندگی‌اش است. درحالی‌که در مورد هر چیزی ما باید انگیزه‌های درونی را در بچه‌ها بیشتر کنیم، نه انگیزه‌های بیرونی را.»

گیردادن بیش از اندازه، رابطه والد و نوجوان را خراب می‌کند

این روان‌شناس کودک و نوجوان مفهوم گیردادن را این‌گونه توضیح داد: «گیردادن در روانشناسی به این معناست که موضوعی را بارهاوبارها تکرار کنیم، بدون اینکه حدودش را معلوم کنیم. مدام به بچه بگوییم فلان کار را نکردی، درس کم خواندی و...  .گیردادن یعنی من بر اساس اصول خودم تو را می‌سنجم.»

او گیردادن را باعث ازبین‌رفتن رابطه بین والد و نوجوان دانست و گفت: «گیردادن مخصوصاً در دوره نوجوانی می‌تواند باعث ازبین‌رفتن رابطه‌ بین والد و نوجوان شود. چیزی که ما به آن نیاز داریم رابطه‌ والد و  نوجوان یا رابطه‌ والد و  کودک در هر سنی است؛ درحالی‌که گیردادن در هر مسئله‌ای رابطه را کاملاً از بین می‌برد و  نقش والدین را به نقش معلم تقلیل می‌دهد. در واقع، با گیردادن  ما دیگر والد نیستیم بلکه معلمی هستیم که فرزندمان را به سمت درس‌خواندن  سوق می‌دهد.»

بدون تذکر مکرر باعث پیشرفت تحصیلی فرزندتان شوید

اناری در پاسخ به این سؤال که "والدین چطور می‌توانند بدون تذکرهای مکرر، زمینه پیشرفت تحصیلی و انگیزه درونی در فرزندشان را ایجاد کنند" گفت: «این کار با شناخت درست فرزندمان محقق می‌شود. فرزند ما ممکن است در یک چیزی خوب باشد و در یک کاری موفق نباشد؛ در یک مهارتی خوب باشد و در یک مهارت آن‌چنان خوب عمل نکند، در یک درسی ضعیف باشد و در یک درس قوی. ما باید بدانیم که فرزندمان با دیگری فرق دارد؛ پس انتظار بیست و نمره‌ کامل در همه درس‌ها انتظار بی‌جایی است.»

او یکی دیگر از راه‌های ایجاد انگیزه درونی در فرزند را شناسایی نقاط ضعف فرزند دانست و افزود: «والدین باید نقاط ضعف فرزندشان را بشناسند و از دیگران کمک بگیرند. دنیا دنیایی است که افراد بر روی نقطه‌ضعفشان کار می‌کنند، برنامه‌ریزی می‌کنند، معلم می‌گیرند، و از دیگران کمک می‌گیرند.»

مطمئن شوید که بی‌تفاوتی فرزندتان ناشی از اختلال نیست

این روان‌شناس کودک و نوجوان تأکید کرد: «باید مطمئن شویم که بی‌تفاوتی فرزندمان به درس‌ومشق ناشی از مشکلات زمینه‌ای مثل بیش‌فعالی، نقص توجه، تمرکز، افسردگی و اضطراب وجود نیست.»

او ادامه داد: «چنانچه مطمئن شدیم که فرزندمان دچار مشکلات زمینه‌ای نیست، باید با شناخت از او به این باور دست یابیم که فرزندمان حتی با ما فرق دارد و ممکن است انتظارات متفاوت و جهان متفاوتی داشته باشد.»

این متخصص روانشناسی تأکید کرد: «شاید فرزند ما نخواهد دکتری که ما آرزویش را داریم بشود و دوست دارد آرزوهای خودش را دنبال کند؛ لذا ما باید نقاط ضعف فرزندمان را بشناسیم، برای پیشرفت تحصیلی از معلم خصوصی کمک بگیریم، به‌موقع از او تقدیر کنیم و مقایسه نکنیم. توجه داشته باشید که مقایسه‌کردن می‌تواند فرزند ما را از همه چیز زده کند.»  

او به اهمیت کمک‌گرفتن از روان‌شناس در دوران نوجوانی اشاره کرد و گفت: «یک مشاور و  روان‌شناس همیشه باید در کنار بچه‌ها باشد. این مسئله به‌خصوص در نوجوانی می‌تواند بسیار کمک کند به اینکه نوجوان خودش و اهدافش را بشناسد و بر اساس شناختی که از خود دارد، پیش برود.»

محرومیت استفاده از تلفن همراه، غلط‌ترین روش

به گفته اناری،  مطالعات نشان داده که به‌طورکلی محرومیت اثرگذار نیست. محرومیت ممکن است در کوتاه‌مدت اثر بگذارد؛ ولی در بلندمدت اصلاً نتیجه ندارد. بچه‌ها بر اساس شناخت و  انگیزه  پیش می‌روند، نه بر اساس محرومیت.

او تأکید کرد: «دررابطه‌با استفاده از تلفن همراه در دروان امتحانات شاید بتوانیم قوانین داشته باشیم؛ اما محرومیت از تلفن همراه مخصوصاً در دوران نوجوانی و جوانی نه‌تنها اثر ندارد بلکه باعث خشم و عصبانیت فرزند ما می‌شود.»

این روان‌شناس کودک و نوجوان خاطرنشان کرد: «ما باید روی ارتباط مثبت با فرزندمان پیش برویم؛ ارتباط مثبت از طریق محرومیت به دست نمی‌آید بلکه  با قانون‌گذاری درست حاصل می‌شود. به‌جای محرومیت ما باید دنبال تقویت‌کردن رفتارهای مثبت باشیم. تقویت با پاداش برای آن رفتاری که می‌خواهیم تقویت شود، حاصل خواهد شد؛ مثل استقلال، تلاش و نه لزوماً نمره.»

بچه‌ها با گیر دادن و تهدید درس‌خوان نمی‌شوند

اناری با بیان اینکه بی‌تفاوتی بچه‌ها نسبت به درس‌خواندن ممکن است دلایل بسیار مختلفی داشته باشد، گفت: «همان‌طور که اشاره کردم بی‌تفاوتی بچه‌ها نسبت به درس‌خواندن  ممکن است به دلیل عدم توجه و  تمرکز، افسردگی و اضطراب باشد؛ بنابراین ابتدا باید  یک روانشناس کودک و نوجوان تشخیص دهد که مسئله چیست.»

او افزود: «اگر اختلال وجود نداشت و باز هم بچه بی‌انگیزه بود، به سراغ کوچیگ می‌رویم. در این مرحله با بررسی چشم‌اندازهای بچه، نگاه او را نسبت به آینده تغییر می‌دهیم و برای او  هدف‌گذاری می‌کنیم.»

این روانشناس کودک و نوجوان تصریح کرد: «اگر مشخص شود که کودک و نوجوان دچار اختلال است، اختلال باید زیربنایی از بین برود. اگر هم پدر و مادر با گیردادن، وسواس و مقایسه به دنبال این هستند که فرزندشان  زندگی نزیسته خودشان را زندگی کنند، در چنین شرایطی این والدین هستند که باید به دنبال حل مسئله و درمان اختلالات خود باشند.»

او در پایان به والدین توصیه کرد: «درس‌خواندن یک مسئله درونی است و اگر آن را بیرونی کنیم هیچ‌وقت به نتیجه نمی‌رسیم. ما دکتر و مهندس‌هایی داریم که پشیمان هستند و  هیچ احساس رضایتی از زندگی‌شان ندارند. قطعاً مسائل اقتصادی و آینده‌ بچه‌ها بسیار مهم است و همه‌ بچه‌ها باید حداقل تا دیپلم درس بخوانند؛ ولی این‌ها با رابطه‌ درست و با شناخت نقاط قوت و ضعف بچه به دست می‌آید، نه با تهدید، توهین و مقایسه.»

منبع: ایرنا

برچسب ها:
خواندنی‌ها

صبح امروز در حالی که هوای توچال بارانی بود، کوهنوردان...

ویدئویی از مهرداد صدیقیان تحت فشار یک دختر در شبکه...

داماد چینی فیلم خیانت زنش را در تالار عروسی پخش کرد...

جواد خیابانی: بازیکنان تیم ملی می گویند سختی راه را...

  • جدیدترین‌ها
  • پربیننده‌ها
  • پربحث‌ها
ویدئو | عملیات نجات خر در دزفول! ویدئو | صاعقه ترسناک در ایستگاه توچال؛ خطر از بیخ گوش چند کوهنورد گذشت فریدون داوری درگذشت ویدئو | فرار دیوانه‌وار تریلی از ایست و بازرسی هرمزگان ویدئو | علی دایی و امیر قلعه‌نویی در مراسم ختم مادر حمید استیلی آیا ۴۰ سالگی اوج جذابیت جنسی مردان است؟! زنان واقعا بیشتر از مردان به خواب نیاز دارند؟ ویدئو | مهرداد صدیقیان تحت فشار یک دختر: شمارتو بده، قصد ازدواج دارم! ویدئو | لحظات پخش فیلم خیانت عروس در تالار عروسی! ویدئو | روشی جالب و متفاوت برای پخت مرغ با عسل تصاویر جالب از حدیث میرامینی و پسرش با گریم جوکر ویدیوی نجات خرس قطبی کاربران را فریب داد! ویدئو |‌ جواد خیابانی از خجالت بازیکنان تیم ملی هم درآمد پیام احساسی راجر فدرر برای رافائل نادال:‌ چه مسیر باورنکردنی داشتی، باعث افتخار اسپانیا و تنیس شدی! نرخ عجیب شاهد تقلبی برای طلاق |‌ خواهرشوهرِ اجاره‌ای در تهران برای آقایان بازیگوش! ماجرای عجیب موز ۶،۲ میلیون دلاری؛ خریدار قرار است آن را بخورد! ویدئوی بازسازی شده از یونان در ۳۷۵ سال پیش از میلاد مسیح افشای راز قتل و تجاوز به یک زن پس از ۵۰ سال؛ متهم ۹۲ ساله بازداشت شد اعترافات مرد کلنگی: همسرم را کشتن چون تحقیرم می‌کرد و رابطه عاطفی سردی با من داشت جدیدترین تصاویر محیا دهقانی در اینستاگرام
جزییاتی عجیب از ماجرای کلیپ جنجالی رشت؛ آتوسا کجاست؟ فیلم جنجالی رشت؛ آتوسا لطیفی بازداشت شد تصاویر | دختر شایسته سال ۲۰۲۴ تاجگذاری کرد | ویکتوریا کایر کیست؟ تصاویر |‌ در مورد بازیگران ناشناخته سریال قهوه پدری چه می‌دانیم؟ تصاویر | حضور باورنکردنی سلبریتی‌ها در عربستان؛ از جنیفر لوپز تا هانده ارچل ویدئو | لحظه اعدام محمدعلی سلامت در همدان افشای راز قتل مهرداد نیویورک؛ خواننده لس‌آنجلسی برای ازدواج و بچه‌دار شدن به ایران بازگشت اما کشته شد ویدئو | شعرخوانی دکتر مسعود داوودی که دیشب به قتل رسید ویدیویی که ایلان ماسک از یاسین شفیعی، نوجوان ایرانی منتشر کرد + جزییات ماجرا تصاویر |‌ کای مدیسون ترامپ نوه بزرگ دونالد ترامپ کیست و چگونه به چهره‌ای پرنفوذ تبدیل شد؟ فیلم جنجالی گیلان؛ ۵ نفر بازداشت شدند جنجال انتشار ۴۰۰ فیلم رابطه جنسی مقام گینه استوایی با زنان سرشناس از جمله خواهر رئیس جمهور جزییات سری تازه جوکر ۲؛ معرفی بازیگران فصل دوم زنان + زمان پخش ویدئو | بهار سرگل‌زایی، دوبلور جوان برنامه عصر جدید درگذشت جدیدترین تصاویر ترانه علیدوستی با آثار بیماری و بدون حجاب ویدئو |‌ صحبت‌های همسر دکتر داوودی درباره مردم یاسوج ماجرای خودکشی «آرزو خاوری»، دختر ۱۶ ساله در شهر ری چیست؟ اوشا ونس، همسر جی دی ونس معاون ترامپ کیست؟ سپهر ساعتچی کیست؟ ویدئو |‌ متجاوز سریالی همدان فردا اعدام می‌شود |‌ محمدعلی سلامت کیست؟
پرطرفدارها
ویدئو | عملیات نجات خر در دزفول! ویدئو | صاعقه ترسناک در ایستگاه توچال؛ خطر از بیخ گوش چند کوهنورد گذشت فریدون داوری درگذشت ویدئو | فرار دیوانه‌وار تریلی از ایست و بازرسی هرمزگان ویدئو | علی دایی و امیر قلعه‌نویی در مراسم ختم مادر حمید استیلی آیا ۴۰ سالگی اوج جذابیت جنسی مردان است؟! زنان واقعا بیشتر از مردان به خواب نیاز دارند؟ ویدئو | مهرداد صدیقیان تحت فشار یک دختر: شمارتو بده، قصد ازدواج دارم! ویدئو | لحظات پخش فیلم خیانت عروس در تالار عروسی! ویدئو | روشی جالب و متفاوت برای پخت مرغ با عسل تصاویر جالب از حدیث میرامینی و پسرش با گریم جوکر ویدیوی نجات خرس قطبی کاربران را فریب داد! ویدئو |‌ جواد خیابانی از خجالت بازیکنان تیم ملی هم درآمد پیام احساسی راجر فدرر برای رافائل نادال:‌ چه مسیر باورنکردنی داشتی، باعث افتخار اسپانیا و تنیس شدی! نرخ عجیب شاهد تقلبی برای طلاق |‌ خواهرشوهرِ اجاره‌ای در تهران برای آقایان بازیگوش! ماجرای عجیب موز ۶،۲ میلیون دلاری؛ خریدار قرار است آن را بخورد! ویدئوی بازسازی شده از یونان در ۳۷۵ سال پیش از میلاد مسیح افشای راز قتل و تجاوز به یک زن پس از ۵۰ سال؛ متهم ۹۲ ساله بازداشت شد اعترافات مرد کلنگی: همسرم را کشتن چون تحقیرم می‌کرد و رابطه عاطفی سردی با من داشت جدیدترین تصاویر محیا دهقانی در اینستاگرام