داستان
عکس | لاله مرزبان، بازیگر سریال آبان بدون روتوش!

عکس | لاله مرزبان، بازیگر سریال آبان بدون روتوش!

عکس | تونل زمان؛ عروسی «مهستی با همسر اول اش» در سال ۱۳۴۶ | مهستی بینی خود را عمل کرد!

عکس | تونل زمان؛ عروسی «مهستی با همسر اول اش» در سال ۱۳۴۶ | مهستی بینی خود را عمل کرد!

عکس‌های متفاوت هدی استواری، خانم وکیل قلابی سریال نون خ

عکس‌های متفاوت هدی استواری، خانم وکیل قلابی سریال نون خ

عکس‌های دیده‌ نشده از دوران کودکی لئوناردو دی‌کاپریو

عکس‌های دیده‌ نشده از دوران کودکی لئوناردو دی‌کاپریو

ویدئوی بهرام افشاری، بازیگر نقش بهتاش از پشت صحنه پایتخت ۷

ویدئوی بهرام افشاری، بازیگر نقش بهتاش از پشت صحنه پایتخت ۷

۵ ترفند سلامتی «جودی فاستر» برای در اوج ماندن

۵ ترفند سلامتی «جودی فاستر» برای در اوج ماندن

عکس جذاب و هنری نگار جواهریان پربازدید شد

عکس جذاب و هنری نگار جواهریان پربازدید شد

عکس | تونل زمان؛ «فرح» در میان زنان لرستانی؛ سال ۱۳۵۶

عکس | تونل زمان؛ «فرح» در میان زنان لرستانی؛ سال ۱۳۵۶

کد خبر: ۳۲۷۱
۱۳:۰۷
۱۷ آبان ۱۴۰۳
۱۳:۰۷
۱۷ آبان ۱۴۰۳
کد خبر: ۳۲۷۱

آیا افسردگی واگیردار است؟

آیا افسردگی واگیردار است؟
آلهو و همکارانش در مقاله بیان کردند که نقطه‌ی قوت مطالعه، در این است که شبکه‌های اجتماعی به صورت مستقل توسط افراد انتخاب نشده‌اند. با این حال، آلهو پذیرفت که منتقدان هم تا حدودی حق دارند: «ما نمی‌توانیم احتمال تأثیر متغیرهای سنجیده‌نشده را به طور کامل رد کنیم.»

راستان | ماهیت مسری عفونت‌های باکتریایی و ویروسی، مانند گلودرد و آنفلوانزا، به‌خوبی شناخته شده است. اگر فردی در اطراف شما به آنفلوانزا مبتلا باشد، شما هم در معرض خطر ابتلا قرار می‌گیرید، زیرا ویروس از طریق قطرات هوا و روش‌های دیگر منتقل می‌شود. اما آیا ممکن است سلامت روان نیز به همین شکل سرایت کند؟ آیا افسردگی می‌تواند واگیردار باشد؟

مطالعه‌ای جدید که اوایل امسال در مجله JAMA Psychiatry منتشر شد، امکان سرایت اختلالات روانی از فردی به فرد دیگر را مطرح می‌کند. پژوهشگران در این مطالعه، «ارتباط بین همسالان مبتلا به اختلال روانی در دوران نوجوانی و افزایش خطر ابتلا به اختلالات سلامت روان در آینده» را گزارش دادند. به‌عبارت دیگر، آن‌ها بیان کرده‌اند که اختلالات روانی در نوجوانان می‌تواند به‌ صورت «اجتماعی منتقل شود». بااین‌حال، مطالعه‌ی مشاهده‌ای پژوهشگران نتوانست علت مستقیم برای این رابطه پیدا کند.

اما فرضیه‌ی مطرح‌شده از نظر شهودی منطقی به نظر می‌رسد. روان‌شناسان سال‌هاست که در حال بررسی چگونگی سرایت حالات روحی و احساسات مختلف از فردی به فرد دیگر هستند. برای مثال، دیدن کسی که از ته دل می‌خندد، می‌تواند شما را نیز به خنده اندازد. به طور مشابه، وقتی دوستی را در رنج عاطفی می‌بینید، ممکن است شما نیز اندوه را احساس کنید. این پدیده به عنوان «سرایت عاطفی» شناخته می‌شود.

بیش از سه دهه است که پژوهشگران به موضوع سرایت عاطفی پرداخته‌اند؛ آیا اختلالات روانی نیز می‌توانند تحت تأثیر محیط اجتماعی ما قرار گیرند؟ اما نتایج تحقیقات متفاوت بوده است. برخی نشان داده‌اند که سلامت روان دوستان، همسالان و خانواده می‌تواند بر سلامت فرد تأثیر بگذارد؛ در حالی که نتایج دیگر تفاوت‌های بیشتری را نشان داده‌اند.

اختلالات روانی می‌توانند در نوجوانان به‌ صورت اجتماعی منتقل شوند

اما مطالعه‌ی روانپزشکی اخیر که توسط پژوهشگران دانشگاه هلسینکی در فنلاند و دیگر مؤسسات انجام شده است، داده‌های ثبت‌شده از ۷۱۳٬۸۰۹ شهروند فنلاندی را که بین سال‌های ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۷ به دنیا آمده بودند، بررسی می‌کند. گروه پژوهشگران افرادی را شناسایی کردند که تا سال نهم تحصیلی خود از درمانگران، تشخیص اختلالات روانی دریافت کرده بودند و سپس، سایر افراد گروه را تا پایان سال ۲۰۱۹ برای پیگیری تشخیص‌های بعدی تحت نظر قرار دادند.

پژوهش نشان داد دانش‌آموزان سال نهمی که بیش از یک همکلاسی مبتلا به اختلال روانی داشتند، نسبت به همکلاسی‌هایی که هیچ دوست مبتلایی نداشتند، در سال‌های بعدی ۵ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به اختلالات روانی قرار داشتند. این خطر در سال اول پس از مواجهه با چنین همکلاسی‌هایی بیشتر بود: دانش‌آموزانی که یک همکلاسی مبتلا داشتند، ۹ درصد و آن‌هایی که بیش از یک همکلاسی مبتلا داشتند، ۱۸ درصد بیشتر در معرض دریافت تشخیص اختلال روانی بودند. بالاترین میزان خطر مربوط به اختلالات خلقی، اضطراب و اختلال خوردن بود. حتی پس از در‌نظر‌گرفتن متغیرهایی مانند سلامت روان والدین، اندازه‌ی کلاس و نرخ بیکاری منطقه‌ای، افزایش خطر ابتلا همچنان مشاهده شد.

یافته‌های پژوهش شاید شواهدی قانع‌کننده برای سرایت اجتماعی اختلالات روانی ارائه دهد، اما برخی پژوهشگران، از جمله ایکو فرید، روان‌شناس بالینی در دانشگاه لیدن هلند، اشاره کرده‌اند که گروه مطالعه‌ی فنلاندی ممکن است همه‌ی عوامل مداخله‌گر را در نظر نگرفته باشد.

فرید نمونه‌ای از این متغیرها را عنوان می‌کند: «زندگی در محله‌ای فقیرنشین، خطر افسردگی را افزایش می‌دهد.» او توضیح می‌دهد که ممکن است این کودکان به دلیل شرایط مشابه زندگی، در مدارس مشابهی گرد هم آیند و این امر باعث تجمع افسردگی در مدارس شود. این وضعیت ممکن است در ظاهر مشابه سرایت اجتماعی به نظر برسد، مگر این‌که متغیر محله به درستی بررسی شود.

پژوهشگران در مطالعه، نرخ اشتغال و سطح تحصیلات محله را کنترل کرده بودند، اما ممکن است باز هم بعضی از عوامل زمینه‌ای تأثیرگذار، نادیده گرفته شده باشند. در نتیجه، به دلیل ناکافی‌بودن میزان سنجش عوامل مشترک، خطر نسبت‌دادن علتی نادرست به نتایج همبسته وجود دارد. فرید در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «متغیرهای پنهان احتمالاً این وضعیت را توضیح می‌دهند، نه سرایت اجتماعی.»

نمی‌توان احتمال تأثیر متغیرهای دیگر را رد کرد

یوسی آلهو، نویسنده‌ی اصلی مطالعه‌ی فنلاندی، در پاسخ به نقدهایی درباره‌ی متغیرهای مداخله‌گر، به کلاس‌های درس به عنوان نقطه‌ی مرجع اشاره کرد و گفت این رویکرد به بررسی تمایل افراد به جستجوی افرادی مشابه خود نیز کمک می‌کند. او توضیح داد: «در مطالعه‌ی ما، این سوگیری را با استفاده از کلاس‌های مدرسه به عنوان نماینده‌ی شبکه‌های اجتماعی، کاهش دادیم.

کلاس‌های مدرسه، به عنوان شبکه‌های اجتماعی تحمیلی، به طور معمول توسط خود افراد انتخاب نمی‌شوند و این نمونه برای پژوهش مناسب است. همچنین، کلاس‌های مدرسه از مهم‌ترین شبکه‌های همسالان در دوران کودکی و نوجوانی هستند، زیرا افراد زمان چشمگیری را با همکلاسی‌های خود می‌گذرانند.»

آلهو و همکارانش در مقاله بیان کردند که نقطه‌ی قوت مطالعه، در این است که شبکه‌های اجتماعی به صورت مستقل توسط افراد انتخاب نشده‌اند. با این حال، آلهو پذیرفت که منتقدان هم تا حدودی حق دارند: «ما نمی‌توانیم احتمال تأثیر متغیرهای سنجیده‌نشده را به طور کامل رد کنیم.»

مشکل متغیرهای مداخله‌گر، همواره پژوهش‌های حوزه‌ی روان را به چالش می‌کشد. برای مثال، در مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۲ در مجله Health Economics منتشر شد، وضعیت سلامت روان هم‌اتاقی‌های دانشجویان کالج در سال اول تحصیل بررسی شد تا احتمال سرایت سلامت روان میان افرادی که به طور تصادفی در کنار هم قرار گرفته‌اند، آزمایش شود. پژوهشگران مطالعه را به عنوان آزمایشی طبیعی توصیف کردند که «تخمین‌های بدون سوگیری» از اثر علیت ارائه می‌دهد.

پژوهشگران در مطالعه‌ی سال ۲۰۱۲، دریافتند که «هیچ سرایت کلی و معناداری در سلامت روان افراد وجود ندارد و اثر سرایت فقط به میزان اندکی در معیارهای خاصی مانند پریشانی روانی عمومی، افسردگی و اضطراب، دیده شد.» البته، حتی در این مطالعه نیز اثر خفیف سرایت ممکن است به عوامل سنجیده‌نشده‌ای نسبت داده شود. برای مثال، دانشجویان محیط‌های اجتماعی و تربیتی مشابهی داشته‌اند. در واقع، ممکن است آن‌ها محل تحصیلی را بر اساس علایق تحصیلی یا مهارت‌های خود انتخاب کرده باشند.
افزایش آگاهی عمومی، نوعی دیگر از سرایت است

همه‌ی عوامل مختلف، تشخیص منبع اصلی چنین پدیده‌هایی را دشوار می‌کنند. آیا واقعاً مشکلات روانی در محیط‌های اجتماعی گسترش می‌یابند؟ یا فقط عوامل ناشناخته‌ی دیگری هستند که چنین برداشتی را ایجاد می‌کنند؟

گذشته از پاسخ برای این پرسش‌ها، مواجهه‌ی شخصی ممکن است نوع دیگری از سرایت را به وجود آورد: آگاهی عمومی. برای مثال، در سال ۱۹۸۰، اختلال اضطراب فراگیر برای اولین بار در ویرایش سوم راهنمای تشخیصی و آماری اختلال‌های روانی (DSM) معرفی شد. این اختلال با «نگرانی بیش‌از‌حد، مکرر و غیرواقعی درباره‌ی امور روزمره» همراه است.

براساس مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۷ انجام شد، تا زمان انتشار ویرایش چهارم راهنما در سال ۱۹۹۴، اختلال اضطراب فراگیر «از وضعیتی نادر به اختلالی با شیوع مادام‌العمر تا ۵ درصد در نمونه‌های جامعه» تبدیل شده بود. به گزارش آژانس تحقیقات و کیفیت سلامت در سال ۲۰۱۶، تقریباً یک نفر از هر چهار کودک ۱۳ تا ۱۸ ساله دچار اضطراب است و شیوع مادام‌العمر اختلال شدید اضطراب در این گروه سنی ۵٫۹ درصد است.

دلایل افزایش در نرخ ابتلا به اضطراب ممکن است به آگاهی بیشتر بیماران و پزشکان نسبت داده شود، یا شاید تغییر معیارهای تشخیصی و دسترسی به درمان نیز می‌تواند تأثیر داشته باشد. اما همان‌طور که آلهو و همکارانش مطرح می‌کنند، شاید افزایش نرخ ابتلا ناشی از آگاهی و پذیرش اختلالات روانی از طریق شبکه‌های اجتماعی نیز باشد. در نتیجه، مطالعه بیان می‌کند که مواجهه با همسالان مبتلا به اختلالات روانی، ممکن است به «عادی‌سازی اختلالات روانی از طریق افزایش آگاهی و پذیرش برای تشخیص و درمان» کمک کند.

برچسب ها:
خواندنی‌ها

محمد حیدری‌راد، یک خواننده گیلانی بر اثر عارضه ریوی...

دادن زکات فطریه در پایان ماه مبارک رمضان و در عید فطر...

ویدیویی که گفته می‌شود زد و خورد میان مسافران و کسبه...

  • جدیدترین‌ها
  • پربیننده‌ها
  • پربحث‌ها
ویدئو | ماجرای سلفی جنجالی علی اوجی و مهرداد صدیقیان با جورجینا رودریگز | واکنش نرگس محمدی چه بود؟ عکس | لاله مرزبان، بازیگر سریال آبان بدون روتوش! خواننده جوان گیلانی درگذشت؛ «تجاسم» که بود؟ عکس | تونل زمان؛ عروسی «مهستی با همسر اول اش» در سال ۱۳۴۶ | مهستی بینی خود را عمل کرد! مهمترین اعمال شب و روز عید فطر | از واجبات روز عید فطر چیست؟  راز جسد مثله شده در اتوبان رسالت تهران ویدئو | لحظات زد و خورد مسافران با چاقو و قمه در رشت عکس‌های متفاوت هدی استواری، خانم وکیل قلابی سریال نون خ عکس‌های دیده‌ نشده از دوران کودکی لئوناردو دی‌کاپریو ویدئو |‌ وقتی رونالدو، نیمار و امباپه برای عید فطر شیرینی درست می‌کنند! ماجرای تلاش برای ترور پوتین چه بود؟ + ویدئو عکس |‌ تونل زمان؛ شرط‌بندی عجیب «رجب گامبو» در رشت و مرگ پس از خوردن تخم مرغ با روغن چرخ خیاطی!  نقی معمولی در پایتخت ۷ چه بیماری دارد؟ پیام تبریک رسمی، غیررسمی و شاعرانه عید فطر ۱۴۰۴ + عکس و کارت پستال‌‌ ویدئوی بهرام افشاری، بازیگر نقش بهتاش از پشت صحنه پایتخت ۷ ویدئو | رقص دیدنی سالار پسر نقی با ارسطو در سریال پایتخت ۵ ترفند سلامتی «جودی فاستر» برای در اوج ماندن عکس جذاب و هنری نگار جواهریان پربازدید شد ویدئو |‌ جشن تولد ۴۰ سالگی نرگس محمدی عکس | ترنم کرمانیان و شهاب حسینی در پشت صحنه سریال «آبان»
تاریخ و ساعت دقیق تحویل سال ۱۴۰۴ | رنگ و حیوان سال ۱۴۰۴ به همراه تقویم سال ۱۴۰۴ و تعطیلی‌ها عکس | تونل زمان؛ تغییر چهره ریما رامین‌فر بازیگر نقش هما از پایتخت ۱ تا پایتخت ۷ بیوگرافی «شیوا مکینیان» بازیگر نقش «شری»، نامزد ارسطو در سریال پایتخت ۷ + تصاویر جدید بازیگر نقش «سالار معمولی» در پایتخت ۷ کیست؟ عکس | تونل زمان؛ تغییر چهره نسرین نصرتی بازیگر نقش فهیمه از پایتخت ۲ تا پایتخت ۷ عکس | تونل زمان؛ شورانگیز طباطبایی از زیباترین بازیگر فیلمفارسی تا ازدواج با مجری متفاوت تلویزیون بعد از انقلاب عکس | تونل زمان؛ «فرح» در حال پخت نان در تنور در طبس؛ شهریور ۱۳۵۷ عکس | تونل زمان؛ «فرح» در حال بازی با فرزندان در کاخ سلطنتی؛ دهه ۴۰ عکس | هدی زین‌العابدین و پارسا پیروز‌فر در اولین نمایش جهانی سریال «درانتهای شب» در فرانسه تصاویر | سفره هفت‌سین به سبک مینا مختاری و بهرام رادان عکس | تونل زمان؛ دیدار شبانه شهره صولتی و همسر اول گوگوش در سال ۵۶ عکس | تونل زمان؛ دیدار «الیزابت تیلور، ملک مطیعی و پوری بنایی» در تهران؛ سال ۵۴ جدول روز‌های قمر در عقرب سال ۱۴۰۴ از فروردین تا اسفند؛ در این روز‌ها احتیاط کنید! عکس | تونل زمان؛ دوچرخه‌سواری «فرح» ۱۶ ساله در کوچه‌های تهران عکس | استایل زیبا و بهاری مهسا حجازی بازیگر نقش «شیرین» در سریال تاسیان عکس | دیدار احمدرضا عابدزاده و یورگن کلینزمن در آمریکا ، ۲۷ سال بعد از جام جهانی ۱۹۹۸ پیام تبریک رسمی، غیررسمی و شاعرانه عید فطر ۱۴۰۴ + عکس و کارت پستال‌‌ سهیل مقدم بازیگر جنجالی نقش «ارشاد»، خواستگار «سارا معمولی» در سریال پایتخت کیست؟ + ویدئو پیام تبریک عید نوروز ۱۴۰۴ + عکس و کارت پستال‌‌ نوروزی (عکس) تونل زمان؛ بازدید «فرح» و «محمدرضا پهلوی» از حرم امام رضا علیه‌السلام
عکس | تونل زمان؛ تغییر چهره ریما رامین‌فر بازیگر نقش هما از پایتخت ۱ تا پایتخت ۷ بازیگر نقش «سالار معمولی» در پایتخت ۷ کیست؟ بیوگرافی «شیوا مکینیان» بازیگر نقش «شری»، نامزد ارسطو در سریال پایتخت ۷ + تصاویر جدید تاریخ و ساعت دقیق تحویل سال ۱۴۰۴ | رنگ و حیوان سال ۱۴۰۴ به همراه تقویم سال ۱۴۰۴ و تعطیلی‌ها تصاویر | سفره هفت‌سین به سبک مینا مختاری و بهرام رادان عکس | تونل زمان؛ تغییر چهره نسرین نصرتی بازیگر نقش فهیمه از پایتخت ۲ تا پایتخت ۷ تصاویر +۱۸ و دلخراش از مصدومان چهارشنبه‌سوری ۱۴۰۳ | ده‌ها نفر کشته شدند! شایعه جنجالی درباره همسر سونیا حسینی بازیگر نقش سارا در پایتخت ۷ و پاسخ کنایه‌آمیز او تصاویر | جشن تولد یک سالگی پسر بهرام رادان و مینا مختاری ویدئو | ایوانکا ترامپ دختر دونالد ترامپ کمربند آبی جوجیتسو گرفت؛ فنون دفاع شخصی او را ببینید عکس | تونل زمان؛ شورانگیز طباطبایی از زیباترین بازیگر فیلمفارسی تا ازدواج با مجری متفاوت تلویزیون بعد از انقلاب عکس | تونل زمان؛ «فرح» در حال پخت نان در تنور در طبس؛ شهریور ۱۳۵۷ عکس | تونل زمان؛ دیدار شبانه شهره صولتی و همسر اول گوگوش در سال ۵۶ عکس | استایل زیبا و بهاری مهسا حجازی بازیگر نقش «شیرین» در سریال تاسیان جدول روز‌های قمر در عقرب سال ۱۴۰۴ از فروردین تا اسفند؛ در این روز‌ها احتیاط کنید! سهیل مقدم بازیگر جنجالی نقش «ارشاد»، خواستگار «سارا معمولی» در سریال پایتخت کیست؟ + ویدئو (عکس) سفر به تاریخ؛ «فوزیه» همسر اول محمدرضا پهلوی از بیابان مصر تا اسکی در دیزین سال ۱۳۲۰ تصاویر | سفره هفت سین عجیب و خلاقانه گلشیفته فراهانی راهنمای تبدیل عکس به انیمیشن‌های استودیو «جیبلی» توسط هوش مصنوعی «علی امین حسنی» بازیگر نقش «بهروز» در سریال پایتخت کیست؟ + ویدئو
پرطرفدارها
ویدئو | ماجرای سلفی جنجالی علی اوجی و مهرداد صدیقیان با جورجینا رودریگز | واکنش نرگس محمدی چه بود؟ عکس | لاله مرزبان، بازیگر سریال آبان بدون روتوش! خواننده جوان گیلانی درگذشت؛ «تجاسم» که بود؟ عکس | تونل زمان؛ عروسی «مهستی با همسر اول اش» در سال ۱۳۴۶ | مهستی بینی خود را عمل کرد! مهمترین اعمال شب و روز عید فطر | از واجبات روز عید فطر چیست؟  راز جسد مثله شده در اتوبان رسالت تهران ویدئو | لحظات زد و خورد مسافران با چاقو و قمه در رشت عکس‌های متفاوت هدی استواری، خانم وکیل قلابی سریال نون خ عکس‌های دیده‌ نشده از دوران کودکی لئوناردو دی‌کاپریو ویدئو |‌ وقتی رونالدو، نیمار و امباپه برای عید فطر شیرینی درست می‌کنند! ماجرای تلاش برای ترور پوتین چه بود؟ + ویدئو عکس |‌ تونل زمان؛ شرط‌بندی عجیب «رجب گامبو» در رشت و مرگ پس از خوردن تخم مرغ با روغن چرخ خیاطی!  نقی معمولی در پایتخت ۷ چه بیماری دارد؟ پیام تبریک رسمی، غیررسمی و شاعرانه عید فطر ۱۴۰۴ + عکس و کارت پستال‌‌ ویدئوی بهرام افشاری، بازیگر نقش بهتاش از پشت صحنه پایتخت ۷ ویدئو | رقص دیدنی سالار پسر نقی با ارسطو در سریال پایتخت ۵ ترفند سلامتی «جودی فاستر» برای در اوج ماندن عکس جذاب و هنری نگار جواهریان پربازدید شد ویدئو |‌ جشن تولد ۴۰ سالگی نرگس محمدی عکس | ترنم کرمانیان و شهاب حسینی در پشت صحنه سریال «آبان»