
راستان | شیرینی برنجی یا نان برنجی از اصیلترین شیرینیهای ایرانی به حساب میآید که کمتر کسی به عطر و طعم آن نه میگوید. ریشه این شیرینی خوشمزه را همانند طرز تهیه کاک کرمانشاهی باید در کرمانشاه جست. این شیرینی خشک به دلیل نرمی، لطافت و مدت زمان طولانی نگهداری یکی از بهترین شیرینیهای خانگی برای عید نوروز به حساب میآید. پس طرز تهیه شیرینی برنجی کرمانشاهی را بخوانید تا بتوانید به سادگی و همانند قنادهای حرفهای در منزل آن را درست کنید.
روغن جامد صاف قنادی ۲۵۰ گرم
پودر قند ۱۷۵ گرم
تخم مرغ بزرگ یک عدد
آرد برنج ۵۰۰ گرم
پودر هل یک قاشق مرباخوری
مخلوط آب و گلاب یکدوم پیمانه
تخم خرفه به مقدار لازم
سیاه دانه به مقدار لازم
زعفران دم کرده به مقدار لازم
بیشتر بخوانید:
طرز تهیه شیرینی نخودچی خانگی و خوشمزه برای عید نوروز + نکات کلیدی و فوت و فنها
۱. روغن را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه شیرینی برنجی کرمانشاهی باید روغن قنادی را صاف کنید. پس آن را داخل تابه بریزید تا ذوب شود. سپس روغن ذوب شده را داخل یک شیشه بریزید. شیشیه را داخل یخچال بگذارید تا کامل خنک و سفت شود. در صورت عدم دسترسی به ترازو برای اندازهگیری میزان روغن، جای نگرانی نیست چراکه معادل آن برابر با یک لیوان فرانسوی دستهدار است.
۲.سفیده تخم مرغ را جدا کنید
در دومین مرحله از طرز تهیه شیرینی برنجی کرمانشاهی باید یک عدد تخم مرغ بزرگ را زرده و سفیده آن را جدا کنید. فقط مراقب باشید که زردهای داخل ظرف سفیده نریزد. حال با کمک همزن برقی سفیده را با سرعت تند آنقدر بزنید که کف کند. با مشاهده کف سفیده، به به هم زدن ادامه دهید تا همانند خامه فرم گرفته شود. در نهایت ظرف سفیده را برای مابقی مراحل تهیه شیرینی برنجی داخل یخچال بگذارید تا خنک شود. در صورت عدم دسترسی به روغن صاف قنادی یا روغن کرمانشاهی میتوانید طرز تهیه شیرینی برنجی کرمانشاهی با کره کرمانشاهی را خوانده و به این روش درست کنید.
نکته: حالت سفیده باید به گونهای باشد که با برگرداندن ظرف، بیرون نریزد.
۳. زرده را آماده کنید
در سومین مرحله از طرز تهیه شیرینی برنجی کرمانشاهی باید پودر قند را خوب الک کنید تا گرد و غباری در آن باقی نماند. سپس روغن و پودر قند را داخل کاسه بریزید و با دور تند هم بزنید. مخلوط که سبک و کرمی رنگ شد، زرده و پودر هل را هم داخل کاسه بریزید. مخلوط را برای ۲ دقیقه دیگر هم بزنید تا سبک شود. در صورت نبود ترازو میتوانید طرز تهیه نان برنجی کرمانشاهی با پیمانه را بخوانید.
۴. مایه خمیر شیرینی را درست کنید
در چهارمین مرحله از طرز تهیه شیرینی نان برنجی باید ظرف سفیده را از یخچال بیرون بیاورید. حال به آرامی آن را به مخلوط زرده اضافه کنید. با لیسک هم بزنید فقط مراقب باشید پف سفیده نخوابد. در ادامه آرد برنج را دو تا سه بار الک کنید. حال آرد را داخل ظرف بریزید و به آرامی هم بزنید. در نهایت مخلوط آب و گلاب را بریزید. مواد را مجدد به آرامی هم بزنید. در نتیجه خمیری نرم و لطیف دارید که باید با نوک انگشتان یا لیسک آن را هم بزنید. به یاد داشته باشید که در این مرحله، خمیر کمی شل است پس جای نگرانی نیست. طرز تهیه شیرینی قیطونی از دیگر شیرینیهای خانگی خوشمزه است که به راحتی از پس آن برخواهید آمد.
نکته: خمیر شیرینی باید صاف و بدون ترک باشد پس یک تکه از خمیر برداشته و آن را گلوله کنید تا مطمئن شوید.
۵. به خمیر استراحت دهید
در پنجمین مرحله از طرز تهیه شیرینی نان برنجی کرمانشاهی میتوانید طبق ذائقهتان خمیر را به ۲ قسمت تقسیم کنید. یکی از خمیرها را کمی زعفران دمکرده غلیظ اضافه کنید در حالی که خمیر دیگر را ساده نگه دارید. از سویی دیگر میتوانید آن را کامل ساده یا زعفرانی بکنید. برای انسجام بیشتر خمیر، ظرفهای خمیر را با یک حوله یا پارچه تمیز بپوشانید. سپس آن را ۲۴ ساعت در جایی خنک خارج از یخچال بگذارید. اگر به دنبال یک طعم ساده و اصیل برای پذیرایی هستید حتما طرز تهیه شیرینی اتریشی را بخوانید.
۶. نان برنجی را بپزید
در ششمین مرحله از طرز تهیه شیرینی برنجی کرمانشاهی باید فر را با دمای ۱۷۵ درجه سانتیگراد روشن و گرم کنید. گلولههایی یکسان از خمیر بردارید. سپس آن را در دستان خود خوب گرد کنید. بعد با کمک مهره نان برنجی یا ماسوره روی خمیر طرح بیندازید. نان برنجیها را داخل سینی فر بگذارید. روی آنها با توجه به سلیقهتان، سیاهدانه یا خرفه بریزید. سینی فر را به مدت ۲۵ دقیقه داخل فر با دمای ۱۷۵ درجه سانتیگراد بگذارید تا پخته شوند. از طرز تهیه شیرینی قرابیه گردویی برای پذیرایی در روزهای عیدتان غافل نشوید.
شیرینی نان برنجی همانند شیرینی قطاب یزدی، از اصیلترین شیرینیهای ایرانی به حساب میآید که طرفداران بسیاری دارد. نکات تکمیلی زیر، به شما در پیش بردن مراحل پخت کمک خواهد کرد.
طرز تهیه شیرینی برنجی کرمانشاهی بدون فر
شیرینی نان برنجی کرمانشاهی به دلیل پخت بدون فر بسیار مورد توجه افراد است. در دستور تهیه شیرینی برنجی کرمانشاهی بدون فر باید از تابه دوطرفه استفاده کنید. پس دو لایه کاغذ روغنی کف تابهتان پهن کنید. شیرینیها را با فاصله از یکدیگر داخل تابه پایپ کنید. حال شیرینی برنجیها را مهر زده و کمی خرفه یا سیاه دانه روی آنها بپاشید. سپس در تابه را ببندید. شیرینیها در نهایت بعد از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه آماده سرو هستند. استفاده از شعله پخشکن و حرارت کم در پخت شیرینی برنجی بدون فر را فراموش نکنید. طرز تهیه شیرینی نخودچی با لیوان از دیگر شیرینیهای نوستالژی است که برای پذیرایی در روزهای نوروز میتوانید در برنامهتان قرار دهید.
دلایل ترک روی شیرینی برنجی کرمانشاهی
شیرینی برنجی کرمانشاهی را به نرمی و لطافت آن میشناسند که در دهان آب میشود پس نباید تَرَکی روی شیرینی مشاهده کرد. در صورت مشاهده ترک روی شیرینیها هنگام پخت باید علت را در استفاده کم از آب، ورز نامناسب خمیر، اضافه کردن آب سرد به جای آب جوش و الک نکردن آرد برنجی دانست. از دیگر شیرینیهای سنتی و اصیلی که برای عید به راحتی در خانه میتوان درست کرد طرز تهیه قطاب شمالی در خانه با و بدون فر است.
شیرینی برنجی کرمانشاهی با روغن کرمانشاهی
در دستور سنتی تهیه شیرینی برنجی کرمانشاهی از روغن کرمانشاهی اصل استفاده میشود. در نتیجه استفاده از این روغن عطر، طعم و نرمی فوقالعادهای به شیرینی میدهد که نمیتوان آن را نادیده گرفت. اگر روغن کرمانشاهی در دسترستان نبود همانند دستور میتوانید از روغن صاف قنادی یا کره حیوانی استفاده کنید. شما باید این نکته را بدانید که در صورت استفاده از کره، شیرینیتان ماندگاری کمتری خواهید داشت پس بهتر است آن را صاف کنید.
دلایل خشکی شیرینی برنجی کرمانشاهی
مهمترین دلیل خشکی در طرز تهیه شیرینی برنجی کرمانشاهی، استفاده کم از روغن صاف قنادی یا کرمانشاهی است. از دیگر نکاتی که میتوان به آن اشاره داشت، هم زدن زیاد خمیر شیرینی است که منجر به روغن انداختن آن خواهد شد. این کار خشکی و سفتی شیرینی بعد از پخت و بیرون آمدن از فر را به همراه دارد. در آخر این که، استفاده مداوم از آرد، خشک شدن خمیر و شیرینی را به همراه دارد. طرز تهیه شیرینی بهشتی با روغن مایع با و بدون فر از دیگر شیرینیهای عید است که به راحتی میتوانید در منزل آن را درست کنید.
تزئین و سرو شیرینی برنجی کرمانشاهی
نان برنجی معمولا قبل از پخت مهر روی آن میخورد. شما با توجه به سلیقهتان از هر نوع مهر و شکلی که بخواهید میتوانید استفاده کنید. روی آن را باید سیاه دانه، خرفه، دانه خشخاش، پودر پسته، گردو خردشده و پودر گل محمدی بریزید. اگر شیرینی سه رنگی میخواهید میتوانید خمیر را سه نصف کرده، به نیمی از آن زعفران و به نیمی دیگر پودر شکلات اضافه کنید. این شیرینی سنتی را معمولا با تهیه شربت زعفران یا یک لیوان چای داغ سرو میکنند.
کاله
عامل قتلهای زنجیرهای شیراز و اصفهان، پس از کشتن ۶...
«هزار و یک شب» موزیک ویدئوی جدید عرفان طهماسبی که از...
مریم محمدی که نام اصلیاش «ماه سلطان ـ ش» بود و ۲۸...
مهمترین دلیل خشکی در طرز تهیه شیرینی برنجی کرمانشاهی،...