عکس | تونل زمان؛ اشرف پهلوی در حال قدم زدن با شاه و فرح؛ دهه ۵۰

عکس | تونل زمان؛ اشرف پهلوی در حال قدم زدن با شاه و فرح؛ دهه ۵۰

عکس | جشن تولد ۲۹ سالگی فاطیما بهارمست بازیگر نقش تمنا در سریال یزدان

عکس | جشن تولد ۲۹ سالگی فاطیما بهارمست بازیگر نقش تمنا در سریال یزدان

جدیدترین عکس از زارا نادری‌فر، هوژان سریال ناریا در یک کافه

جدیدترین عکس از زارا نادری‌فر، هوژان سریال ناریا در یک کافه

عکس | تونل زمان؛ ایرج قادری و ایرن در فیلم موسرخه؛ سال ۱۳۵۱

عکس | تونل زمان؛ ایرج قادری و ایرن در فیلم موسرخه؛ سال ۱۳۵۱

تصاویر | استایل جدید و متفاوت شیدا خلیق مورد توجه قرار گرفت

تصاویر | استایل جدید و متفاوت شیدا خلیق مورد توجه قرار گرفت

بامداد بیات، آهنگساز، نوازنده پیانو و فرزند بابک بیات درگذشت + بیوگرافی

بامداد بیات، آهنگساز، نوازنده پیانو و فرزند بابک بیات درگذشت + بیوگرافی

اولین جزئیات از قتل سروش ستوده در خیابان ولنجک تهران + تصاویر

اولین جزئیات از قتل سروش ستوده در خیابان ولنجک تهران + تصاویر

عکس | تونل زمان؛ وقتی اشرف پهلوی راننده فرح شد؛ دهه ۵۰

عکس | تونل زمان؛ وقتی اشرف پهلوی راننده فرح شد؛ دهه ۵۰

کد خبر: ۵۴۴۵
۰۹:۲۱
۱۲ اسفند ۱۴۰۳
۰۹:۲۱
۱۲ اسفند ۱۴۰۳
کد خبر: ۵۴۴۵

شوک پخش سریال معاویه در تلویزیون‌های عربی

شوک پخش سریال معاویه در تلویزیون‌های عربی
با پخش سریال معاویه به نظر می‌رسد بازی عرضه سرگرمی در رمضان از چهارچوب‌های معمول خارج و بدل به اتفاقی استراتژیک در منطقه شود.

راستان | روزنامه فرهیختگان نوشت: ماه رمضان برای اعراب – به‌خصوص کشورهای حاشیه خلیج‌فارس- بدل‌شده به عیدی برای عرضه سرگرمی. حالا می‌خواهد این سرگرمی‌ها مربوط به دیسکو باشد و یا کمی شرعی‌تر.

در میان همین سرگرمی‌های تولیدی کشورهای عربی، mbc اثر جنجالی خود را که دو سالی می‌شود روی دستش مانده، قرار است رمضان امسال معرفی کند. منظورهمان سریال «معاویه» است. 

با پخش سریال معاویه به نظر می‌رسد بازی عرضه سرگرمی در رمضان از چهارچوب‌های معمول خارج و بدل به اتفاقی استراتژیک در منطقه شود. به همین مناسب می‌خواهیم استراتژی تولید سریال کشورهای عربی را در رمضان ۲۰۲۵ مورد بررسی قرار دهیم، استراتژی‌ای که به‌سادگی ساخت چند اثر کمدی، یا -در نهایت امر- ماورایی نیست.

اگر بخواهیم میان سریال‌سازهای عربی تقسیم‌بندی داشته باشیم باید یک تفکیک میان عربستانی‌ها و اماراتی‌ها، مصری‌ها، لبنانی‌ها و سوری‌ها و البته باقی کشورها -که می‌شود نامشان را گروه کم‌سروصداتر گذاشت- قائل شویم. در این بین مصری‌ها، لبنانی‌ها و سوری‌ها بار اولشان نیست که برای ماه رمضان سریال می‌دهند. در دورانی که لاریجانی و بعد از آن ضرغامی مدیریت صداوسیما را داشتند، تلویزیون ما هم مشتری آثار مصری و سوری بودند. با این حال داستان سریال‌سازی در کشورهای عربی، نسبت به دوران ضرغامی و لاریجانی به‌شدت تغییر کرده. شاید گمان کنید منظور همان تغییرات کیفی است. تغییراتی که مخاطبان ایرانی سال گذشته با سریال «حشاشین» متوجه‌اش شدند و فهمیدند، اعراب در حال نزدیک کردن آثارشان به رقبای ترک هستند.

عرضه عمده سریال و بازیگر مصری

بیش از ۳۸ سریالی که در مصر ساخته شده‌اند، نشان می‌دهد هنوز هم قطب سریال‌سازی عرب‌ها مصر است. از سریال معاویه گرفته تا آثار جنایی، از سریال‌های ملودرام گرفته تا آثار مافیایی و البته چندده کمدی نشان می‌دهد، نه‌تنها مصری‌ها برنامه‌های مفصلی برای رمضان ۲۰۲۵ دارند بلکه، باقی سرمایه‌گذاران عربی هم حساب ویژه‌ای روی سینمای مصر باز کرده‌اند. اگر بخواهیم شباهتی میان سریال‌سازی مصر با یکی از کشورهای منطقه برقرار کنیم باید ترکیه را مثال بزنیم. مصری‌ها با گرته‌برداری از ترک‌ها صنعت سینمایشان را پیش می‌برند.

طی چند سال اخیر هم که پول سعودی وارد چرخه سینمای مصر شده، موتور محرک تولید اثر را در این کشور سرعت بخشیده و بازیگران مشهور مصری عملاً بیکار نمی‌نشینند. از طرف دیگر، سرمایه‌گذاران سعودی مانند MBC و یا  SBA(سازمان پخش عربستان سعودی) حساب‌های مفصلی روی مصری‌ها باز کرده‌اند و پامپاژ تولید سریال را به دست آنها داده‌اند. سعودی‌ها به قرار دادن سریال‌های مصری در شبکه‌های ماهواره‌ای‌شان اکتفا نکرده‌اند و با استفاده از پلتفرم‌های پخش سعی در گسترش این سریال‌ها در سطح کشورهای عربی دارند.

در میان پلتفرم‌های پخش که به سعودی‌ها مرتبط هستند شاهد جدی‌ترین آنهاست. پلتفرمی که اشتراکش را برای ماه رمضان نیم‌بها کرده و هزینه ۱۰ یورویی اشتراکش به حدود ۵ یورو رسیده است (چیزی حدود ۴۵۰ هزار تومان برای یک ماه). البته تنها شاهد پلتفرم پخش‌کننده نیست. الاولی از دیگر پلتفرم‌هایی است که پخش و توزیع آثار در کشورهای عربی را برعهده گرفته و آثار کشورهای سوری، لبنانی، مصری و حتی عراقی و اماراتی را هم منتشر می‌کند. 

با توجه به این شکل از توزیع و سرمایه‌گذاری سعودی‌ها عملاً دچار یک شکل از تک‌صدایی و انحصار در پخش بین‌المللی هستیم. البته اگر دقیق‌تر نگاه کنیم انحصار سعودی‌ها آنقدرها هم به نفع باقی کشورهای عربی نیست. با مدلِ توزیع و پخش سعودی عملاً شبکه‌های بومی رفته‌رفته، حضورشان در تولید را از دست می‌دهند و صرفاً نقش تأمین‌کننده را بازی می‌کنند. 

این وضعیت باعث می‌شود هزینه‌های تولید به کلی برون‌سپاری شود و از طرفی دیگر تنظیم محتوا از دست شبکه‌های داخلی خارج شود. به‌عنوان مثل سوریه که زمانی، تولیدکننده و توزیع‌کننده آثار خود بود، حالا صرفاً نیروی انسانی مورد نیاز پلتفرم‌های بزرگ را تأمین می‌کند. البته در کوتاه‌مدت، مدلِ توزیع و پخش سعودی می‌تواند به تکثر ژانر در کشورها کمک کند. 

از آنجایی که پلتفرم‌های عربستانی، روی مدل ترکیه‌ای- کره‌ای تمرکز کرده‌اند متوجه اهمیت، تنوع و تکثر ژانر شده‌اند و از این جهت باکس برنامه‌ریزی افطار تا سحرشان به‌شدت مفصل چیده شده. به حدی که در مصر، یکی از همین شبکه‌های عربی، برنامه‌ها و سریال‌هایشان را کمی قبل از اذان مغرب آغاز می‌کند و ساعت آغاز آخرین سریالش حدود ۱ بامداد است. این یعنی مخاطب به‌طور کامل هر زمان که به سراغ شبکه مذکور برود، شاهد محتوایی خواهد بود که اصلاً قدیمی نیست. تازه این تنها یک بخش از ماجراست. اگر مخاطب عربی به هر ترتیبی نتواند محتوای دلخواه و یکی از سریال‌ها را از دست داد می‌تواند در پلتفرم‌ها آن را به‌صورت کامل تماشا کند. حالا گمان کنید در میان جدول پخشی که کشورهای سعودی چیده‌اند – که حتی اجازه نفس کشیدن به مخاطب را هم نمی‌دهد- چند هزار نفر به پلتفرم‌ها روی می‌آورند.

تنوع ژانر از سر و کول سوری‌ها بالا می‌رود

سوریه امسال با اتفاقات عجیب‌وغریبی دست‌وپنجه نرم کرد. با توجه به این وضعیت حاد به نظر می‌رسید سرگرمی دیگر مسئله این کشور عربی نباشد. با این حال حدود ۱۱ سریال تولیدشده در سوریه و برای سوریه نشان می‌دهد برنامه‌ریزان خارجی به فکر دوران پس از اسد بوده‌اند. پخش این تعداد سریال آن هم با تنوعی خیره‌کننده، به‌شدت برای یک کشور جنگ‌زده عجیب به نظر می‌رسد. سریال‌هایی که از ملودرام‌های کمدی و عاشقانه شاملش می‌شود تا آثار تاریخی، جنایی و بیوگرافی.

البته این وضعیت تنها مربوط به امسال نیست، از آنجایی که رسانه در سوریه، چند سالی می‌شود که عملاً از اختیار دولت خارج شده، به همین دلیل حضور سرمایه‌های کلان خارجی، صنعت سریال‌سازی سوری را زنده نگه داشته است و به‌نوعی آن را از وضعیت کنونی جامعه سوریه جدا کرده.

ماجرای عجیب لیبی و یمن

شاید اگر سوریه را بشود کشوری صاحب صنعت در سینما و سریال‌سازی دانست اما این موضوع به هیچ عنوان برای لیبی و یمن صدق نمی‌کند. با این حالا هم لیبی و هم یمن، با سرمایه‌گذاری خارجی، توانسته‌اند سریال داشته باشند. حتی لیبی برای رمضان امسال یک سریال تاریخی ساخته است و این نشان می‌دهد، پخش سرمایه توسط سرمایه‌گذاران اماراتی و سعودی، با توجه به تمام کشورهای عربی انجام شده است و نگاه MBC و SBA کلانتر از ساخت چند اثر با همراهی مصر است.

معاویه قهرمان می‌شود

شاید مهم‌ترین و پر حاشیه‌ترین سریال عربی ۲۰۲۵، سریال معاویه باشد. کاری که پس از انصراف بازیگر اصلی آن و فیلمبرداری طولانی و البته ترس سرمایه‌گذار سعودی از پخشش بالاخره قرار است، در رمضان امسال پخش شود. سریالی که با به تصویر کشیدن چهره حضرت علی(ع) و امام حسن مجتبی(ع) قرار است، روایتی از تاریخ صدر اسلام داشته باشد که به مذاق شرکت‌های سعودی و سرمایه‌گذارانشان خوش بیاید. البته سریال معاویه چندان هم بی‌سروصدا نبوده و در همین ابتدای کار عراقی‌ها پخش آن را ممنوع کرده‌اند. سریالی که به نظر می‌رسد، گل‌سرسبد استراتژی فرهنگی MBC و مسئولان SBA باشد.

برچسب ها:
خواندنی‌ها

گربه یا سمور؟ جگواروندی با چهره عجیب و مرموزش دانشمندان...

عدس پلو نذری یکی از گزینه‌های خوب برای مواقعی است که...

صحرا اسداللهی بازیگر سینما و تلویزیون سلفی تازه‌ای...

  • جدیدترین‌ها
  • پربیننده‌ها
  • پربحث‌ها
عکس | تونل زمان؛ اشرف پهلوی در حال قدم زدن با شاه و فرح؛ دهه ۵۰ زمان پخش قسمت اول «کارناوال» رامبد جوان مشخص شد + ویدئو کل کل رویا میرعلمی، سهیل مستجابیان، امیرحسین رستمی و ... ویدئو | عزاداری باشکوه مردم با نوحه یزدی اعتراض نوید محمدزاده و فرشته حسینی به اخراج مهاجران افغان و بدرفتاری با آنها + تصاویر عکس | آشنایی با عجیب‌ترین گربه جهان طرز تهیه عدس‌پلو خوشمزه و مجلسی به روش نذری + نکات کلیدی و فوت و فن‌ها عکس | دونالد ترامپ عطر زنانه مردانه می‌فروشد! عکس‌ | صحرا اسداللهی و یک سلفی جدید و زیبا ویدئو | گاف عجیب در سریال «آلا» وایرال شد ویدئو | حضور بازیگران و هنرمندان در مراسم ختم پدر سیاوش خیرابی؛ بهرنگ علوی، مجید صالحی، مژده لواسانی، نیلوفر پارسا، لیلا بلوکات و ... عکس | تونل زمان؛ دارا حیایی و کیسان دیباج، «سهراب و هاشم سریال از سرنوشت»؛ سال ۱۳۹۹ عکس | جشن تولد ۲۹ سالگی فاطیما بهارمست بازیگر نقش تمنا در سریال یزدان جدیدترین عکس از زارا نادری‌فر، هوژان سریال ناریا در یک کافه عکس | تونل زمان؛ شهید محمد باقری و مادرش در مراسم تشییع پیکر شهید حسن باقری؛ سال ۱۳۶۱ عکس | تبریک تولد متفاوت و جالب بهرام رادان به پیمان معادی «بانوی بمب‌ها»؛ دختر جنگ‌زده ویتنامی چگونه مغز متفکر بمب‌های «سنگرشکن» شد؟ ویدئو | طرز تهیه حلوای سه آرد خوشمزه و مجلسی عکسی از مزار ابدی شهید طهرانچی و همسرش تهدید عراقچی به ترور از سوی اسرائیل و پاسخ سپاه + عکس عکس | تونل زمان؛ ایرج قادری و ایرن در فیلم موسرخه؛ سال ۱۳۵۱
عکس | استوری محمدرضا گلزار: عجب مردم محشری داریم عکس‌های پدر پسری امین حیایی و دارا حیایی عکس | تونل زمان؛ مهسا حجازی، شیرین سریال تاسیان در ۲۶ سالگی، سال ۱۴۰۰ عکس یادگاری با امین حیایی؛ کیسان دیباج، دارا حیایی، نگار نیکدل، روزبه معینی و ... درخواست برای ادامه پخش تاسیان، کنکل و اجل معلق عکس | فرزند سپند امیرسلیمانی و مونا کرمی به دنیا آمد + دلنوشته پدر برای پسر و اعلام نام او عکس | زارا نادری‌فر و محمد سعید فرازمند؛ هوژان و سوران سریال «ناریا» ویدئو | سکانس مورد علاقه نازنین بیاتی از سریال تاسیان عکس | تونل زمان؛ خواننده‌های موسیقی پاپ ایران در یک قاب؛ اندی، ستار، شهبال، داریوش و شهرام؛ دهه ۵۰ عکس | تغییر چهره پریوش نظریه؛ بازیگر سریال «گیلدخت» و «مدینه» در ۵۵ سالگی عکس | سفر در زمان؛ «سرلشکر باقری، سردار سلیمانی و عزیز جعفری» در طبیعت؛ دهه ۶۰ عکس | تونل زمان؛ رامش و فروزنده اربابی لب دریا؛ دهه ۴۰ ویدئو | حضور بازیگران و هنرمندان در مراسم ختم پدر سیاوش خیرابی؛ بهرنگ علوی، مجید صالحی، مژده لواسانی، نیلوفر پارسا، لیلا بلوکات و ... عکس | تونل زمان؛ الیکا عبدالرزاقی، مهسا طهماسبی و مائده طهماسبی؛ ۵ سال پیش تصاویر | دیدار دوستانه سامان صفاری، زارا نادری‌فر و هامون سیدی؛ سامان، هوژان و افشین سریال «ناریا» عکس | جشن تولد ۲۹ سالگی فاطیما بهارمست بازیگر نقش تمنا در سریال یزدان طرز تهیه سالاد ماکارونی؛ یک پیش غذای خوشمزه، ساده و فوری عکس | تونل زمان؛ بهنوش طباطبایی، متین ستوده و کامبیر دیرباز در پشت صحنه سریال «میکائیل»؛ ۱۰ سال پیش عکس | تاب بازی شبانه زارا نادری‌فر بازیگر نقش هوژان در سریال «ناریا» عکس | تونل زمان؛ فردین و لیلا فروهر ۱۰ ساله در فیلم سلطان قلب‌ها؛ سال ۱۳۴۷
پرطرفدارها
عکس | تونل زمان؛ اشرف پهلوی در حال قدم زدن با شاه و فرح؛ دهه ۵۰ زمان پخش قسمت اول «کارناوال» رامبد جوان مشخص شد + ویدئو کل کل رویا میرعلمی، سهیل مستجابیان، امیرحسین رستمی و ... ویدئو | عزاداری باشکوه مردم با نوحه یزدی اعتراض نوید محمدزاده و فرشته حسینی به اخراج مهاجران افغان و بدرفتاری با آنها + تصاویر عکس | آشنایی با عجیب‌ترین گربه جهان طرز تهیه عدس‌پلو خوشمزه و مجلسی به روش نذری + نکات کلیدی و فوت و فن‌ها عکس | دونالد ترامپ عطر زنانه مردانه می‌فروشد! عکس‌ | صحرا اسداللهی و یک سلفی جدید و زیبا ویدئو | گاف عجیب در سریال «آلا» وایرال شد ویدئو | حضور بازیگران و هنرمندان در مراسم ختم پدر سیاوش خیرابی؛ بهرنگ علوی، مجید صالحی، مژده لواسانی، نیلوفر پارسا، لیلا بلوکات و ... عکس | تونل زمان؛ دارا حیایی و کیسان دیباج، «سهراب و هاشم سریال از سرنوشت»؛ سال ۱۳۹۹ عکس | جشن تولد ۲۹ سالگی فاطیما بهارمست بازیگر نقش تمنا در سریال یزدان جدیدترین عکس از زارا نادری‌فر، هوژان سریال ناریا در یک کافه عکس | تونل زمان؛ شهید محمد باقری و مادرش در مراسم تشییع پیکر شهید حسن باقری؛ سال ۱۳۶۱ عکس | تبریک تولد متفاوت و جالب بهرام رادان به پیمان معادی «بانوی بمب‌ها»؛ دختر جنگ‌زده ویتنامی چگونه مغز متفکر بمب‌های «سنگرشکن» شد؟ ویدئو | طرز تهیه حلوای سه آرد خوشمزه و مجلسی عکسی از مزار ابدی شهید طهرانچی و همسرش تهدید عراقچی به ترور از سوی اسرائیل و پاسخ سپاه + عکس عکس | تونل زمان؛ ایرج قادری و ایرن در فیلم موسرخه؛ سال ۱۳۵۱